У Раді розкрили деталі пакету законопроєктів про пряме народовладдя
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді розкрили деталі пакету законопроєктів про пряме народовладдя

У Раді розкрили деталі пакету законопроєктів про пряме народовладдя
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді триває розробка й підготовка до внесення цілого пакету законопроєктів, які пов’язані із введенням так званої прямої демократії та народовладдя - вони дозволять зокрема відкликати окремих посадовців.

Джерело: РБК-Україна

За словами віцеспікера парламенту Руслана Стефанчука, йдеться про відкликання посадовців, які призначені саме народом.

“Я очолюю робочу групу, яка займається розробкою законодавства з питань прямої демократії чи народовладдя. У нас великий пул. Ми зараз зупинились на двох найбільш важливих – це всеукраїнський і місцевий референдуми. Крім того, ми зараз напрацьовуємо законодавство, яке стосується того, що в усьому світі називається recalls – можливість відкликання того чи іншого посадовця, який призначений народом”, - уточнив він.

Зазначається, що у згаданому пакеті є елемент про “мініреферендум”, який полягає у створенні петицій, опитувань, які допоможуть у формуванні державної адженди.

“Плюс ми робимо значні кроки у розвитку електронної демократії. Єдиний портал державних послуг "Дія" запустив місцеві петиції. Це дає можливість людям об'єднуватися навколо важливих речей місцевого масштабу, тому що на локальному рівні більше болить відсутність гарячої води чи забудова скверу, ніж глобальні політичні речі”, - додав віцеспікер.

У керівництві Ради додали, Що розвивають водночас із цим інші сфери. Одним з напрямків роботи стала пряма демократія у сфері правосуддя. ЇЇ також, як і інші, “підживлять” цифровізацією.

“Зараз розробляємо зміни для запровадження в Україні мирових судів. Ми знаємо, наскільки завантажена судова система. Але великий пласт – це дрібні справи, що можуть розглядати люди, яким довіряють місцеві громади. Крім того, це питання суду присяжних. На превеликий жаль, у нас в країні та система суду присяжних, яка існує, не виконує функцію, що на них покладена. Ми хочемо розвивати і цей сегмент”, - пояснив Стефанчук.

На порядку денному - опрацювання ініціативи колективного позову, поширеного у світі. Його використовують у ситуаціях, коли порушені не особисті інтереси, а, наприклад, екологічні права цілої місцевості.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?