У Раді уточнили умови для виборів в ОРДЛО після деокупації
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді уточнили умови для виборів в ОРДЛО після деокупації

У Раді уточнили умови для виборів в ОРДЛО після деокупації
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді оприлюднили тези законопроєкту №5844 “Про засади державної політики перехідного періоду”, де згадується зокрема проведення виборів на вже деокупованих територіях України.

Джерело: парламент

За оприлюдненими даними, голосування в ОРДЛО можливе виключно за умови недопущення протиправного втручання у виборчий процес. Перш за все - з боку російського агресора.

У тексті говориться, що головні умови проведення виборів на наразі окупованих територіях полягають у дотриманні принципів політичного плюралізму та багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі, а також дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з проєктом закону, вибори можливо також проводити виключно за дотриманням свободи агітації, рівного доступу до різноманітних ЗМІ, відновлення мовлення українських телеканалів, радіо, а також роботи медіа.

Важливою умовою у тексті визначається безперешкодний доступ до спостереження за виборчим процесом представників ОБСЄ, а також інших міжнародних організацій та інших країн.

Документом, який нещодавно внесено до Ради, пропонується введення у законодавство термінів “перехідний період”, тимчасова окупація”, “деокуповані території”, “контактна лінія”, а також “окупаційні сили та окупаційні служби Російської Федерації”.

Законопроєкт про перехідний період

Ініціатором законодавчої ініціативи №5844 став Кабінет міністрів. У документі йдеться про державну політику перехідного періоду в ОРДЛО, Криму.

У документі говоритиметься про перехідну юстицію — відповідальність за правопорушення, пов’язані з тимчасовою окупацією, обмеження щодо обрання та призначення на посади громадян України, які були долучені до діяльності окупаційних сил.

Документ було розроблено відповідно до указу президента Володимира Зеленського від 2 червня, який своєю чергою ввів у чинність рішення Ради національної безпеки “Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?