У Раду внесли законопроєкт про перехідний період на в ОРДЛО та Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раду внесли законопроєкт про перехідний період на в ОРДЛО та Криму

У Раду внесли законопроєкт про перехідний період на в ОРДЛО та Криму
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді у вівторок, 10 серпня, зареєстрували законопроєкт про перехідний період деокупації окремих районів Донеччини, Луганщини, а також Криму.

Джерело: парламент

За офіційними даними, ініціатором законодавчої ініціативи №5844 став Кабінет міністрів. У документі йдеться про державну політику перехідного періоду в ОРДЛО, Криму.

На рівні українського уряду відповідне рішення щодо було ухвалено 4 серпня. Перш за все законопроєкт затверджує статус Росії як держави-окупанта й агресора на законодавчому рівні.

Передбачається, що акт визначить базові засади, так звані “Червоні лінії”, у процесах деокупації та реінтеграції, а також уніфікує підходи стосовно ОРДЛО й півострова, окупованих Росією.

Законопроєкт вводитиме терміни “перехідна юстиція”, “конвалідація”, “тимчасова окупація”, “окупаційні сили та окупаційні адміністрації Російської Федерації”, “політико-дипломатичні та санкційні заходи”, “контактна лінія”, “сталий мир”, “реінтеграція тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їх мешканців”.

Окрім того, у документі говоритиметься про перехідну юстицію - відповідальність за правопорушення, пов’язані з тимчасовою окупацією, обмеження щодо обрання та призначення на посади громадян України, які були долучені до діяльності окупаційних сил.

Документ було розроблено відповідно до указу президента Володимира Зеленського від 2 червня, який своєю чергою ввів у чинність рішення Ради національної безпеки “Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях”.

У підгрунті законопроєкту - принципи ООН у частині перехідної юстиції. Він не порушує жодним чином стандарти й критерії ОБСЄ, Копенгагенські стандарти й створений відповідно державним інтересам України.

Наразі повний текст урядового законопроєкту відсутній.

Збройне протистояння України з російським агресором почалося з Криму. Український регіон зазнав прямого російського військового вторгнення у лютому-березні 2014 року, коли з країни втік колишній президент Віктор Янукович. Пізніше навіть сам Путін визнав, що військовослужбовці ЗС РФ провели спецоперацію з окупації півострова.

Також навесні російські бойовики почали вторгнення на Донеччину та Луганщину, яке тягнеться досі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?