У Ризі знесли памятник "Визволителям радянської Латвії" — відео
Категорія
Світ
Дата публікації

У Ризі знесли памятник "Визволителям радянської Латвії" — відео

У Ризі знесли памятник "Визволителям радянської Латвії" — відео
Джерело:  online.ua

25 серпня у Ризі, столиці Латвії, закінчили демонтаж пам'ятника радянським визволителям від німецько-фашистських загарбників у парку Перемоги в Пардаугаві.

Джерело: LTV Panorāma

У Литві знесли радянський монумент 

Демонтаж розпочався 23 серпня. Тоді територію довкола пам'ятника охороняли десятки поліціянтів.

22 серпня розпочали підготовчі роботи для знесення пам'ятника.

Через демонтаж біля монумента зібралися близько 50 протестувальників, яких розігнали приблизно протягом години. Загалом поліція затримала семеро людей.

Сейм Латвії прийняв законопроєкт про скачування положення договору з Росією про збереження меморіальних споруд 12 травня.

Міська влада Риги після цього оголосила про плани знести пам’ятник "визволителям Радянської Латвії та Риги" від нацистів.

Через це депутат Державної думи РФ Андрій Климов заявив, що Латвію потрібно "навчити розуму"а посольство Росії в Латвії висловило обурення міністерству закордонних справ країни.

Також рішення про усунення радянських пам'яток з публічного простору в найстисліші терміни ухвалила Естонія.

Радянські пам'ятники треба прибрати з публічного простору, і ми зробимо це якнайшвидше. Конкретний час та порядок залежать від готовності і логістичного плану місцевих органів влади, ця логістика вимагає такої ж уваги, організації та участі від приватного сектору, - сказала прем'єр-міністерка країни Кая Каллас.

Наразі в Естонії наявні від 200 до 400 таких пам'ятників.

Каллас додала, що війна РФ проти України "розтяла рани в суспільстві", про які нагадують радянські пам'ятники, тому їх видалення з публічного простору необхідне, щоб уникнути додаткової напруги.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?