У російських підручниках почали прибирати згадки про Київ
Категорія
Світ
Дата публікації

У російських підручниках почали прибирати згадки про Київ

У російських підручниках почали прибирати згадки про Київ
Джерело:  online.ua

У Росії з нових шкільних підручників з історії прибрали згадки про Київ у параграфах про Київську Русь.

Джерело: росЗМІ

Росіяни прибирають зі шкільних підручників згадки про Київ

Журналісти ознайомилися з кількома сторінками відредагованого підручника "Навколишній світ" для четвертого класу і порівняло їх із версією 2021 року.

У старій версії вказується, що літопис "Повість минулих літ" написав монах Києво-Печерського монастиря Нестор, а вже у відредагованій вказується, що він був просто ченцем без уточнення місця, де він працював та жив.

Також у старій версії зазначається що князь Володимир хрестив увесь народ у Києві, тоді як у новій написано, що він робив це у "столиці". І третє: було "Після смерті Олега в Києві став правити князь Ігор", а стало – "Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор".

Крім того, у підручнику з історії РФ за шостий клас змінилася дата, яка вважається моментом заснування Русі як держави. У редакції 2016 року йдеться: "882 рік, коли Олег об'єднав Новгород та Київ, багато істориків називають умовною датою утворення Давньоруської держави". Редакція 2023-го: "Поступово найбільшого значення набула династія князів, які зводили свій рід до Рюрика. З його покликанням у 862 році в Новгород пов'язують утворення держави Русь".

Журналісти зазначили, що нова редакція підручника поки що не надійшла у продаж, вона тільки відправлена до друку. Співрозмовник журналістів у видавництві припустив, що ці книги використовуватимуться наступного навчального року.

Історик розвіяв міф росіян про "молоду" Україну

Очільник Кремля Володимир Путін тривалий час намагався переконати росіян та й самих українців у тому, що "Україну створив Лєнін". Багато людей також вірять, що наша країна утворилася після розвалу СРСР у 1991 році. Жодне з цих тверджень не є вірним. Кандидат історичних наук, ведучий та співавтор ютуб-каналу "Історія без міфів" Владлен Мараєв наголошує, що Україну не можна вважати "молодою" державою, оскільки вона існує з IX століття.

Владлен Мараєв звертає увагу на те, що Україна, як і будь-яка інша держава світу, проходила різні етапи розвитку.

Тому заяви Кремля про те, що "Україна" — це нова назва, а раніше була "Русь", не є брехнею.

Наша держава справді раніше називалася "Русь", але немає нічого дивного у тому, що назва з часом змінюється. Пригадайте, що Франція раніше мала назву "Галлія", а Францією вона стала набагато пізніше. Скажімо, у XVIII-IXX столітті серед французів була дуже сильна течія, такий напрямок думки, орієнтований на те, щоб перейменувати країну знову у "Галлію", — зазначає кандидат історичних наук.

За словами Владлена Мараєва, це нагадує його пропозиції деяких українців щодо повернення Україні старої назви "Русь".

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?