У російської фігуристки Валієвої виявили допінг на Олімпіаді-2022
Категорія
Спорт
Дата публікації

У російської фігуристки Валієвої виявили допінг на Олімпіаді-2022

У російської фігуристки Валієвої виявили допінг на Олімпіаді-2022
Джерело:  online.ua

Російська спортсменка знову опинилась в центрі допінгового скандалу під час Зимових Олімпійських ігор в Пекіні.

Джерело: NPR

Допінг скандал на Олімпіаді

Згідно з заявою, оприлюдненою Міжнародним агентством з тестування (ITA), 25 грудня 2021 року російська фігуристка Каміла Валієва дала позитивний результат на використання препарату, що підвищує продуктивність.

Позитивний тест був отриманий під час змагань з ковзанярського спорту в Санкт-Петербурзі.

За даними агентства, спочатку Валієвій сказали, що їй заборонять "змагатися, тренуватися... або брати участь у будь-якій діяльності під час зимових Олімпійських ігор".

Але з незрозумілих причин посадові особи МОК, очевидно, не були повідомлені про тест на наркотики, і Валієвій дозволили брати участь у олімпійських командних змаганнях з фігурного катання, які почалися 4 лютого.

Потім, 9 лютого, російське національне антидопінгове агентство скасувало її «тимчасове відсторонення». Пояснення цього рішення не надано.

Після завершення змагань з фігурного катання російські спортсмени виграли золото, а американські фігуристи посіли друге місце. Але через чотири дні після вручення медалей результат залишається в підвішеному стані.

У своїй заяві агентство не уточнило, чому Валієвій дозволили кататися в Пекіні.

Згідно з заявою, МОК активно оскаржує рішення російського національного антидопінгового агентства дозволити Валієвій кататися.

МОК скористається своїм правом на апеляцію, - повідомили в ITA, додавши, що рішення про статус Валієвої "потрібне до наступних змагань" у вівторок.

Через минулі допінгові скандали російські спортсмени вже змагаються за тимчасовою угодою, яка визначає їх як членів «Олімпійського комітету Росії», а не як представників самої Росії.

Директор американської антидопінгової агенції, Треві Тигарт вважає, що вживання наркотиків російськими спортсменами та терпимість до проблеми з боку МОК «заплямували» довіру до Олімпійських ігор, літніх і зимових, з 2012 року.

Відповідаючи на запитання, чому Міжнародний олімпійський комітет не розправився з Росією, Тигарт сказав: "Це просто, влада і гроші. Це в основі рішень, які були прийняті, щоб не давати значущих наслідків для Росії з першого дня".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?