У Саудівській Аравії жінкам дозволили жити і подорожувати без чоловіків
Категорія
Світ
Дата публікації

У Саудівській Аравії жінкам дозволили жити і подорожувати без чоловіків

У Саудівській Аравії жінкам дозволили жити і подорожувати без чоловіків
Джерело:  online.ua

Влада Саудівської Аравії пом'якшила жорстке законодавство щодо одиноких жінок. Тепер їм дозволили жити і подорожувати самостійно, без чоловіків-опікунів.

Джерело: The Independent

У новій редакції закону про шаріатський суд, яку ухвалила влада країни, прибрали пункт, згідно з яким кожна доросла жінка повинна бути передана чоловікові-опікуну. Правда, мова йде тільки про незаміжніх та розлучених жінок, а також вдів. Заміжні, відповідно до закону, зобов'язані жити разом з чоловіком.

"Доросла жінка має право вибирати, де їй жити. Опікун може повідомити про неї в суд тільки в тому випадку, якщо у нього є докази, що підтверджують, що жінка вчинила злочин", - йдеться в новій редакції закону.

Оновлене законодавство також дає жінкам право реєструвати народження дитини, шлюб або розлучення, і отримувати офіційні сімейні документи, а також ставати опікунами над неповнолітніми дітьми.

Чому жінкам в Саудівській Аравії дозволили самостійно жити і подорожувати?

Поправку до законодавства внесли після інциденту, що стався з 32-річною мешканкою Саудівської Аравії Маріам Аль-Етібі 11 місяців тому. Жінка покинула рідну домівку, виїхавши в Ер-Ріяд без їх дозволу. Батьки подали на дочку в суд через непослух, але шаріатський суд відхилив позов.

"Жінка - розсудлива доросла людина, яка має право вирішувати, де хоче жити", - постановив суд.

Тепер це вирішили зробити нормою і на державному рівні.

Пом'якшення прав жінок в Саудівській Аравії

За останні кілька років в Саудівській Аравії скасували кілька заборон по відношенню до жінок. Жінкам дозволили:

  • дивитися футбольні матчі на стадіоні;

  • водить авто;

  • служити в армії;

  • відвідувати ресторани через спільний вхід.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?