У Швейцарії остаточно узаконили одностатеві шлюби
Категорія
Світ
Дата публікації

У Швейцарії остаточно узаконили одностатеві шлюби

У Швейцарії остаточно узаконили одностатеві шлюби
Джерело:  online.ua

Стали відомі результати вчорашнього референдуму в Швейцарії щодо легалізації одностатевих шлюбів. 64% населення країни проголосували за їх узаконення, жоден з регіонів не виступив проти.

Джерело:   Swiss Info.

Відтепер одностатеві пари зможуть усиновлювати дітей, а лесбійським парам надали можливість вагітніти, використовуючи банки сперми.

Досі в країні можна було оформити лише "зареєстроване партнерство", згідно зі статистикою, за рік підписували приблизно 700 таких контрактів.

Зареєстроване цивільне партнерство дозволяло захищати взаємні інтереси в разі розірвання договору оренди житла або при отриманні частки в спадщині або пенсійних накопичень померлого партнера.

У 2018 році на законодавчому рівні була затверджена можливість для партнера одностатевої пари всиновлювати дітей свого супутника.

Спрощення процедури натуралізації

Законодавчо закріплена процедура укладення шлюбу, яку відтепер дозволено в доволі консервативній Швейцарії, спрощує процедуру натуралізації у випадку, якщо один із партнерів є іноземцем.

У випадку, якщо жінки, що перебувають у гомосексуальній парі, надумають завести дитину і скористаються послугами згаданих банків сперми, з юридичної точки зору вони обоє будуть визнаватися матерями.

Наразі сурогатне материнство чи донорство яйцеклітин в країні заборонене. Зважаючи на це, гомосексуальні чоловіки, що вступили у шлюб, такого роду можливості мати не будуть.

Нагадаємо, закон про цивільне партнерство для одностатевих пар в Швейцарії ухвалили ще в 2007 році, але такі подружжя не могли всиновлювати дітей.

Коли в грудні 2020 року швейцарський парламент проголосував за закон, який легалізує одностатеві шлюби, проти закону виступила партія «Федеральний демократичний союз». Представники партії пропонували провести референдум, перш ніж закон набуде чинності.

Статистика цивільних партнерств

Першою парою, яка уклала одностатевий союз в Швейцарії після результатів попереднього референдуму 2005 року, стали чоловіки 89 і 60 років, які прожили разом понад 30 років. За перші п'ять місяців дії закону було укладено одну тисячу 127 одностатевих цивільних партнерств, в тому числі 813 - чоловіками і 314 - жінками. Як і слід було очікувати, після «буму» в перші тижні, кількість зареєстрованих партнерств поступово знижувалася. Крім того, спостерігаються і регіональні відмінності. Більшу кількість партнерств фіксують в великих містах.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?