У "Слузі народу" назвали умови для розміщення баз НАТО в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У "Слузі народу" назвали умови для розміщення баз НАТО в Україні

У "Слузі народу" назвали умови для розміщення баз НАТО в Україні
Джерело:  online.ua

В Україні можуть з’явитися військові бази НАТО, однак це можливо лише після того, як держава завершить євроатлантичну інтеграцію, стверджує народний депутат від “Слуги народу” Федір Веніславський.

Джерело: Україна 24

За його словами, це також можливо за умови укладання договору про співпрацю у військовій галузі. Повноваженнями щодо надання дозволу на розміщення іноземних баз володіє наразі Конституційний Суд.

Таким чином посадовець прокоментував заяви з Кремля щодо іноземних навчань, які є нібито загрозою для регіону. Утім. він додав, що небезпеку “становлять явно не іноземні військові формування, які сьогодні беруть участь у спільних військових навчаннях Sea Breeze-2021, а якраз Російська Федерація і її лідер Володимир Путін”.

Нардеп звернув увагу на роздратованість російського сусіда через підтримку, яку Україна отримує від західних партнерів.

“Я думаю, що закиди щодо Конституції України “від лукавого”. Хочу нагадати тому ж пану Путіну, що в Конституції, наприклад, Литовської Республіки було аналогічне формулювання, як у Конституції України, що на території забороняється розташування іноземних військових баз. Але Конституційний Суд Республіки Литва, розглянувши це конституційне положення, сказав, що воно не поширюється на бази союзників. Якщо Україна стане членом НАТО, то союзницькі бази, якщо за аналогією взяти, також можуть з'явитися на території України”, - пояснив Веніславський.

Він прямо назвав такий сценарій гарантією безпеки й територіальної цілісності України. Водночас він нагадав, що через Конституційний Суд такий план можна реалізувати навіть в умовах відсутності членства в НАТО.

“Гіпотетично, якщо будуть укладені договори, наприклад, про якусь військову співпрацю з іноземними країнами, то через рішення Конституційного Суду можна очікувати, що такий варіант не виключається”, - резюмував політик.

Навчання Sea Breeze-2021 почалися у Чорному морі 28 червня, а триватимуть маневри до 10 липня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?