У США заарештували бізнесмена за незаконний експорт мікросхем до РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

У США заарештували бізнесмена за незаконний експорт мікросхем до РФ

Мін'юст США
Арешт

Бізнесмена Іллю Кана підозрюють в неодноразовому експорті чутливих технологій до Росії до та після вторгнення РФ в Україну. Його клієнтами були російська армія та ФСБ.

У США затримали бізнесмена, який відправляв до РФ мікросхеми

Міністерство юстиції США повідомляє, що громадянин Сполучених Штатів, Ізраїлю та Росії 66-річний Ілля Кан був заарештований 19 січня в Лос-Анджелесі.

Причиною арешту є його ймовірна участь у багаторічній схемі незаконного експорту чутливих технологій зі Сполучених Штатів російському виробнику напівпровідників, який мав зв’язки з багатьма іншими російськими організаціями, які перебувають під санкціями. Він робив це в обхід експортних законів і правил США.

На його підприємство урядом США було накладено санкції після неспровокованого вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Клієнтами Кана є представники російської армії та Федеральної служби безпеки (ФСБ).

Містера Кана звинувачують у неодноразовому експорті чутливих технологій до Росії до, під час і після неспровокованого вторгнення Росії в Україну. Порушення санкцій США та законів про експортний контроль, які допомагають Росії та іншим ворожим державам, ставлять під загрозу безпеку нашої країни, і Міністерство юстиції відповідатиме всіма силами, — сказав помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен.

Кану загрожує максимальне покарання у вигляді 20 років ув'язнення.

Що експортував Кан до Росії

У повідомленні Міністерства юстиції США йдеться, що у 2019 році Кан експортував кілька мікроконтролерів американського походження до компанії Elvees у Росії.

У 2022 році він експортував американські контролери мережевого інтерфейсу та радіочастотний передавач до Elvees у Росії через Судноплавну компанію Гонконгу.

Для кожного з цих предметів потрібна була ліцензія на експорт від Міністерства торгівлі, яку Кан не отримав.

Як стверджується, Кан також організував для Elvees продовження отримання напівпровідників, вироблених на Тайвані, після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?