У США десятки штатів подали колективний позов проти Google
Категорія
Технології
Дата публікації

У США десятки штатів подали колективний позов проти Google

У США десятки штатів подали колективний позов проти Google
Джерело:  online.ua

Угруповання прокурорів одразу з 36 американських штатів виступили з колективним позовом проти корпорації Google за звинуваченням у монополізації бізнес-простору.

Джерело: Politico

За оприлюдненими даними, компанію звинуватили у зловживанні владою для маніпулювання розробниками аплікацій під систему Android у магазині Play Store.

Представники Google назвали такий крок з боку штатних прокурорів “безпідставним” і заявили, що вимоги про зміни перш за все “збільшують витрати для дрібних розробників, обмежують їх здатність впроваджувати інновації і конкурувати, а також роблять додатки в екосистемі Android менш безпечними для споживачів”.

Прокурори своєю чергою уточнили, що станом на середину 2021 року Google контролює до 90% ринку додатків під Android, а жодний інший онлайн-магазин не здатний взяти під контроль навіть 5% від ринку.

“Цей позов не про допомогу маленькій людині чи захист споживачів. Йдеться про підтримку декількох великих розробників додатків, які хочуть користуватися перевагами Google Play, не сплачуючи за них”, - наголосили вони.

Судовий позов пов’язаний з нововведеннями у магазині Google. Він зобов’яже власників чи розробників додатків платити комісію за продаж товарів і послуг, а розмір її сягатиме до 30%.

Передбачається, що такі зміни стануть чинними вже з вересня 2021 року.

Google, суди, монополія та штрафи

Безпосередньо на європейському континенті влада країн також має серйозні претензії до американських монополістів. Перш за все це стосується реклами й політики, наприклад, Google щодо її розміщення.

Європейська комісія відкрила офіційне антимонопольне розслідування щодо американської компанії через підозри у порушенні правил конкуренції Європейського Союзу у сфері онлайн-реклами.

Згідно з останніми даними, це розслідування, зокрема, має на меті вивчити, чи не спотворює Google конкуренцію, обмежуючи доступ третіх сторін до даних користувачів для рекламних цілей на сайтах та в застосунках, зберігаючи такі дані для власного використання.

Водночас Google запідозрили у Великій Британії в потенційній омані користувачів. Управління з питань конкуренції та ринку вважає, представники компаній жодним чином не запобігають появі неправдивих відгуків на товари та не видаляють їх своєчасно після публікації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?