У США на будинок впав метеорит, якому 4,6 млрд років
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У США на будинок впав метеорит, якому 4,6 млрд років

У США на будинок впав метеорит, якому 4,6 млрд років
Джерело:  online.ua

У містечку Гоупвелл в американському штаті Нью-Джерсі метеорит віком 4,6 мільярда років пробив дах житлового будинку.

Джерело: Space

В Америці метеорит віком 4,6 млрд років пробив дах житлового будинку

Металевий на вигляд камінь впав на житловий будинок минулого тижня. Згодом, у четвер, 11 травня, учені повідомили, що це був метеорит.

Одразу було очевидно, що це метеорит із класу камʼяних хондритів, — повідомив завідувач кафедри фізики Коледжу Нью-Джерсі Нейтан Мегі.

Метеорит, що впав у Гоупвеллі, має розмір 15 на 10 см і важить 900 г. Він пошкодив підлогу в будинку і пробив дві дірки в стелі. Знайшла його мешканка пошкодженого будинку Сьюзі Коп 8 травня близько полудня, у спальні свого батька. Камінь тоді був ще теплим. Згодом вона передала метеорит до коледжу для подальшої перевірки.

Вік каменю 4,56 млрд років. Це підтвердив експерт з метеоритів Джеррі Делані. За його словами, це означає, що камінь існує від появи Сонячної системи і є фрагментом того, що залишилося від її створення.

Також зазначають, що за попередніми оцінками, цей метеорит належить до хондритів класу LL-6. Він містить менше заліза, ніж інші подібні екземпляри. Також він принаймні на 30-40% щільніший за найпоширеніші гірські породи на Землі, як-от сланець або граніт.

Фото: Коледж Нью-Джерсі

Міжнародна метеорна організація розповіла деталі падіння над Києвом боліда

Експерти з’ясували, що 19 квітня над Києвом пролетів суперболід вагою 300 кг.

Як повідомляють світові ЗМІ, увечері 19 квітня 2023 року жителі столиці України Києва, який періодично зазнає російських ракетних обстрілів, були налякані яскравим спалахом у небі, — зазначили у звіті.

Так зазначили, що одразу не було зрозуміло, що це явище мало природне походження і було дуже яскравим болідом.

Частину боліда зафіксували на великій відстані камери Європейської болідної мережі (проєкт Астрономічного інституту Чеської академії наук, що діє в Словаччині у співпраці з Астрономічним інститутом Словацької академії наук) о 21:57 за київським часом.

Загалом падіння боліда тривало не більше 5 секунд.

Також спалах зафіксувала камера приватного проєкту AllSky7 в Угорщині, яка розташована у місті Фехердьярмат.

Експерти досліджували відео, отримані з Києва. Одне з них знято біля торгового центру River Mall і фіксує середню та кінцеву частини боліда.

Це відео було приблизно відкалібровано нами за допомогою зображень Google Earth.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?