У США створили невидимі для людського ока QR-коди
Категорія
Технології
Дата публікації

У США створили невидимі для людського ока QR-коди

У США створили невидимі для людського ока QR-коди
Джерело:  online.ua

Вчені з Массачусетського технологічного інституту та Facebook розробили невидиму для неозброєного ока систему маркування об’єктів.

Джерело: блог МІТ

Невидимі штрих- та QR-коди

Аспірант MIT Мустафа Доган придумав зберігати дані на фізичних об’єктах, побачити дані може тільки камера з інфрачероним світлом. ІЧ-випромінювання має унікальну здатність бачити крізь деякі матеріали, непрозорі для видимого світла, чим і скористались Доган та його команда.

Концепція, яку він з тих пір придумав — під час роботи з колегами з лабораторії комп’ютерних наук і штучного інтелекту Массачусетського технологічного інституту (CSAIL) і вченим-дослідником у Facebook — називається InfraredTags.

Замість стандартних штрих-кодів, прикріплених до продуктів, які з часом можуть бути вилучені, від’єднані або стануть нечитабельними, ці мітки є ненав’язливими (через те, що вони невидимі) і набагато довговічнішими, враховуючи, що вони вбудовані всередину предметів, виготовлених на стандартних 3D-принтерах.

Минулого року Доган витратив кілька місяців, намагаючись знайти відповідний різновид пластику, через який може пропустити ІЧ-світло. Після тривалого пошуку він натрапив на спеціальні пластикові нитки, виготовлені невеликою німецькою компанією, які здавалися багатообіцяючими.

Наступним кроком був експеримент із технікою виготовлення міток на принтері.

Самі мітки можуть складатися зі знайомих штрих-кодів, які представляють інформацію в лінійному одновимірному форматі. Двовимірні параметри, такі як квадратні QR-коди і так звані ArUco (довідкові) маркери, потенційно можуть помістити більше інформації в ту саму область.

InfraredTags — це дійсно розумний, корисний і доступний підхід до вбудовування інформації в об’єкти. Я можу легко уявити майбутнє, де ви можете навести стандартну камеру на будь-який об’єкт, і вона дасть вам інформацію про цей об’єкт — де він був виготовлений, використані матеріали чи інструкції з ремонту — і вам навіть не доведеться шукати штрих-код, — коментує Фрейзер Андерсон, старший науковий співробітник Технологічного центру Autodesk в Торонто, Онтаріо.

У майбутньому, якщо подібні мітки стануть широко поширеними, люди зможуть використовувати свої мобільні телефони, щоб вмикати та вимикати світло, регулювати гучність динаміка або регулювати температуру за допомогою термостата.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?