У Туреччині назвали переваги і ризики нового каналу "Стамбул" для України
Категорія
Політика
Дата публікації

У Туреччині назвали переваги і ризики нового каналу "Стамбул" для України

У Туреччині назвали переваги і ризики нового каналу "Стамбул" для України
Джерело:  online.ua

Посол України в Туреччині Василь Боднар звертає увагу українців на те, що будівництво нового каналу "Стамбул", який з'єднає Мармурове і Чорне моря, несе виклики і переваги для нашої країни.

Джерело:  "ЄП"

Посол описав переваги і ризики для України нового каналу Стамбул

"Для нас можуть бути певні як виклики, так і переваги. Перевагою може бути, якщо ми домовимось про проходження LNG-танкерів", - наголосив український дипломат.

Василь Бондар підкреслив, що офіційний Київ зацікавлений в тому, щоб кораблі НАТО та інших країн-партнерів могли довше перебувати в акваторії Чорного моря. Це можливо, якщо на канал не поширюватиметься дія конвенції Монтре.

За його словами, інформація про те, чи буде поширюватись на канал конвенція Монтре, наразі "неповна". Посол України в Туреччині особисто не вірить у те, що правила міжнародного проходження проток будуть змінені стосовно цього каналу, оскільки за міжнародним правом до "Стамбула" мають бути застосовані всі правила проходу, які нині діють щодо інших турецьких проток.

"З іншого боку… ми бачимо інші ризики. Чи будуть цим каналом користуватися російські окупаційні сили, чи зможуть вони вивозити ще більше своїх вантажів до Сирії чи до Африки? Це так само питання двояке, його треба серйозно аналізувати. Який буде обсяг, яка буде прохідна спроможність?", - каже Боднар.

Український дипломат також звернув увагу на те, що канал будують для більшої безпеки Стамбула.

"Сам проєкт покликаний збільшити безпеку Стамбула, оскільки прохід великотоннажних суден, суден з небезпечним вантажем, з LPG-газом, створюють реальну загрозу багатомільйонному місту. Тому проєкт економічно грунтується на тому, що буде створений платний шлях для проходження різного типу кораблів, який не становитиме загрозу для великого міста", - наголосив посол.

Як уже згадувалося раніше, турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган 26 червня дав старт будівництву мегапроєкту - каналу "Стамбул", який з'єднає Мармурове і Чорне моря. Будівництво каналу мають намір закінчити за 6 років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?