У Twitter використовують Ізраїль для поширення фейків про Україну. Як цьому протистояти
Категорія
Україна
Дата публікації

У Twitter використовують Ізраїль для поширення фейків про Україну. Як цьому протистояти

Дезінформація
Джерело:  ain.ua

X (колишній Twitter) активно використовується для поширення дезінформації не тільки про Україну, але й про атаку ХАМАС на Ізраїль. Проте тепер антиукраїнські акаунти використовують Ізраїль, щоб зменшити підтримку України.  

Які антиукраїнські ідеї поширюють у Twitter

Серед найпоширеніших антиукраїнських ідей - це повторення того, що жахлива атака ХАМАС на Ізраїль та дії Ізраїлю у відповідь показують, що РФ стримано воює проти України, і що трагічність війни перебільшена.

Деякі ставлять під сумнів саму реальність війни проти України. Мовляв, за два роки не бачили стільки підтверджень війни в Україні, скільки за кілька днів війни у Ізраїлі.

Такий допис зокрема поширив Дональд Трамп-молодший.

Твіт набрав майже 90 000 лайків. Як зазначає ain.ua, навіть попри спростування брехні Трампа-молодшого у відповіді до його допису, фейки у таких випадках майже завжди за лайками і охопленнями перемагають спростування, адже першочергово такі твіти лайкає та поширює лояльна лідеру думок аудиторія.

Інші акаунти з купленими “синіми галочками“ пишуть, мовляв, уявіть, якби Росія чинила такі звірства в Україні, із фото зруйнованої Гази.

Проте українці знають, що РФ вже використала у війні усі види зброї, окрім ядерної, та вчинила усі види воєнних злочинів.

Кожен з таких маніпулятивних твітів має десятки тисяч лайків та мільйони переглядів.

Багато таких дописів просто копіюють думки російських пропагандистів.

Як протистояти дезінформації в Twitter

Видання ain.ua публікує кілька порад щодо протистояння таким повідомленням в соцмережі.

Якщо ви володієте англійською та маєте час на спростування можна зробити такі кроки:

  • Якщо до цього є підстави, можна подати скаргу на допис, повідомивши Twitter, що він містить заклики до геноциду або насильства.

  • Додати докази та контекст до допису за допомогою Community Notes — це одна із небагатьох функцій у Twitter, яка з’явилась за час його володіння Ілоном Маском і може бути корисною.

Це контекст, який додається під твітом із доказами про те, що у повідомленні міститься дезінформація або неповна інформація.

Можна спробувати зареєструватись у цій спільноті або тегнути її, щоб привернути увагу до допису (@CommunityNotes).

  • Можна репостнути допис або написати до нього реплай, проте це може підвищити їхнє охоплення та видимість для інших. Щоб цього уникнути можна зробити скриншот допису і опублікувати свою відповідь.

  • Також можна дивитись, що роблять інші користувачі для розвінчування цих повідомлень, і допомагати їм.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?