У Великій Британії вшанували пам'ять померлого принца Філіпа траурним салютом
Категорія
Світ
Дата публікації

У Великій Британії вшанували пам'ять померлого принца Філіпа траурним салютом

У Великій Британії вшанували пам'ять померлого принца Філіпа траурним салютом
Джерело:  online.ua

У суботу, 10 квітня, в Великій Британії і на британських військових кораблях у відкритому морі дали залпи з гармат на честь померлого чоловіка королеви Єлизавети II принца Філіпа. Такі салюти проводять лише в особливих випадках - їх давали, наприклад, після смерті королеви Вікторії в 1901 році і після смерті Вінстона Черчілля в 1965 році.

Джерело: ВВС

Гарматні залпи в пам'ять померлого в 99 років герцога Единбурзького опівдні відгреміли в Лондоні, Единбурзі, Кардіффі і Белфасті. У лондонських казармах королівської артилерії в Вуліджі для церемонії задіяли гармати часів Першої світової війни - з них же стріляли в 1947 році в ознаменування весілля принца Філіпа, а пізніше - під час коронації Єлизавети II. Також збройовий салют провели на військово-морській базі Портсмут і у відкритому морі - стріляли есмінець HMS Diamond і фрегат HMS Montrose.

Кожна з батарей під час салюту здійснила по 41 залпу з періодичністю по одному в хвилину. Артилерійський салют транслювався онлайн по британському телебаченню, жителі королівства змогли спостерігати за церемонією з дому, але вже тисячі британців вшанували пам'ять принца Філіпа біля Букінгемського палацу і Віндзорського замку. На честь покійного жителі країни масово покладають квіти біля воріт королівських резиденцій.

З учорашнього дня прапори по всій Британії приспущені. Протягом 8 днів в там не прийматимуть законів, оскільки королева на цей період відходить від державних справ. Після похорону чоловіка королева продовжить тримати траур, але повернеться до державних обов'язків. Траур в Великій Британії триватиме 10 днів, а траур членів королівської сім'ї - 30 днів. У цей період вони будуть носити чорну або темний одяг і траурні пов'язки.

Останні дні життя і смерть принца Філіпа

Чоловік королеви Великої Британії принц Філіп помер вранці 9 квітня в Віндзорському замку. Він не дожив два місяці до свого 100-річчя. Герцог Единбурзький помер через два тижні після повернення з лікарні, де йому була проведена операція на серці.

Через проблеми зі здоров'ям принц Філіп ще в 2017 році відмовився від королівських обов'язків. З тих пір його рідко бачили на публіці.

Біограф британської королівської сім'ї Річард Кей розповів, що останні дні свого життя принц Філіп провів у своїй спальні з видом на Східну терасу Віндзорського замку. Більшу частину дня принц спав, але незважаючи на погіршення здоров'я, що сигналізувало про те, що його життя наближається до кінця, королева і принц Філіп, які прожили в шлюбі 73 роки, проводили час один з одним.

У Букінгемському палаці зізналися, що принц Філіп дуже сильно не хотів померти в лікарні. Коли після операції він повернувся в Віндзор, то заявив, що більше ні за що не повернеться в лікарню.

Похорон принца Філіпа

Принца Філіпа поховають згідно з його ж планом. Він побажав, щоб церемонія пройшла без будь-яких державних формальностей і публічної церемонії прощання на території Віндзорського замку. Відспівувати його будуть в каплиці Святого Георгія куди не буде доступу для публіці.

Дата похорону принца Філіпа поки невідома, але в Британії вже почалася до них підготовка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?