У високопосадовців в РФ відбирають паспорти з метою завадити виїзду за кордон
Категорія
Світ
Дата публікації

У високопосадовців в РФ відбирають паспорти з метою завадити виїзду за кордон

У високопосадовців в РФ відбирають паспорти з метою завадити виїзду за кордон
Джерело:  online.ua

Представники спецслужб РФ почали відбирати паспорти у високопосадових держслужбовців та керівників державних компаній з метою завадити їхньому виїзду за межі країни.

Джерело:  The Financial Times

В високопосадовців в РФ відбирають паспорти 

За інформацією видання, що з радянських часів російські чиновники, які мають доступ до державної таємниці середнього рівня, мають залишити власні паспорти в сейфах "спеціальних відділів", які є в будівлях їхніх міністерств і компаній.

Так, як зазначають колишні російські держслужбовці і керівники держкомпаній, у спецслужбах майже ніколи не дотримувались цих правил.

Однак ситуація змінилась після анексії РФ Криму у 2014 році. Тоді російські спецслужби почали застерігати держслужбовців від поїздок до таких країн, як США та Велика Британія.

А після початку повномасштабної війни проти України обмеження стали набагато ширшими.

Зокрема, керівництву однієї з найбільших державних промислових компаній РФ заборонено виїжджати за межі Москви без отримання спеціального дозволу.

У деяких випадках співробітники ФСБ просять колишніх чиновників, які мали доступ до державної таємниці, та навіть, якщо не мали,  віддати паспорти.

За словами експрацівниці центробанку РФ Олександри Прокопенко, наразі паспортні обмеження в РФ поширились не лише на тих держслужбовців, що мали доступ до державної таємниці.

Тепер вони приходять до певних людей і кажуть: "Будь ласка, здайте свої червоні цивільні паспорти, тому що ви маєте доступ до секретної інформації для батьківщини, отже ми хочемо контролювати ваші пересування…Фактично будь-яка інформація може бути визнана секретною, тому співробітники ФСБ починають говорити вам, що ви володієте секретною інформацією. Що це за інформація? Чому вона секретна і хто це вирішує? Ніхто не знає, - зазначила Прокопенко.

Із чим пов'язане вилучення паспортів в російських чиновників 

За інформацією видання, посилення заборони на виїзд та вилучення паспортів у держслужбовців пов'язане із невдоволенням російських еліт ходом розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України та впливом західних санкцій на їхнє життя і бізнес.

За словами кількох видних російських бізнесменів, наразі чиновники та олігархи в РФ невдоволені тим, що раніше вони могли витрачати власні капітали на купівлю розкішних будинків, автівок яхт та відправляти своїх дітей вчитись в елітних школах, а зараз вимушені обмежуватись так званими "дружніми" країнами.

Для цього існують більш жорсткі правила. Подекуди вони формалізовані, а подекуди залежать від конкретного рішення ... щодо конкретних співробітників. З початком спеціальної військової операції цьому питанню приділяється більше уваги, - пояснив журналістам прессекретар Кремля Дмитро Пєсков.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?