У Зеленського піддали сумніву продовження роботи нормандської четвірки
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського піддали сумніву продовження роботи нормандської четвірки

У Зеленського піддали сумніву продовження роботи нормандської четвірки
Джерело:  online.ua

Подальша робота Нормандського формату за участі України, Франції, Німеччини та Росії — під питанням. Про це заявив прессекретар президента України Сергій Никифоров, відповідаючи на питання щодо можливості обговорення теми екології Донбасу у межах формату.

Джерело: телеканал "Дом"

"У мене зараз немає однозначної відповіді. Сам Нормандський формат, його продовження — під великим питанням. Ніяк не можуть домовитися щодо наступного саміту в Нормандському форматі на найвищому рівні, навіть міністри поки що не зустрічаються. Тобто тут і політична частина, політичний порядок Нормандського формату під великим питанням, що вже говорити про екологію. Наразі відповіді немає, хоча це дуже правильна тема для обговорення на високих рівнях у Нормандському форматі", — пояснив Никифоров.

Останнім часом зустрічі у Нормандському форматі проводяться не надто часто. Зокрема, останній раз лідери  обговорювали питання щодо російсько-української війни та вирішення ситуації на Донбасі у листопаді минулого року. Перед цим вони зустрічалися у Парижі взимку 2019 року. Варто додати, що цю зустріч Франція, Німеччина, Україна та Росія організували після трирічної перерви.

Задля підвищення ефективності "Норманді" українська сторона наполягає на включенні у переговорний процес Сполучених Штатів. Зі свого боку у США вже висловили готовність долучитися до колег з вищевказаних країн, або щонайменше надавати підтримку паралельно. На цьому наголосила заступниця Держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд.

«Ми сказали Україні, Росії та європейцям, що ми готові відновити взаємодію будь-яким чином – або в рамках «нормандського формату», або знову як паралельну підтримку. Це може відбутися в міру необхідності та якщо сторони бачитимуть спосіб, в який ми можемо допомогти», – заявила Нуланд напередодні на конференції YES Brainstorming у Києві.

Нагадаємо, перша зустріч відбулась 6 червня 2014 року, в містечку Бенувіль, що в Нормандії (Франція). Звідси і походить назва формату переговорів. Переговори тоді пройшли в рамках відзначення 70-річчя операції «Оверлорд» та відкриття так званого другого фронту Другої світової війни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?