Україна та США підпишуть нову угоду про стратегічне партнерство
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна та США підпишуть нову угоду про стратегічне партнерство

Україна та США підпишуть нову угоду про стратегічне партнерство
Джерело:  online.ua

Наступного тижня відбудеться засідання Комісії стратегічного партнерства Україна-США відбудеться у Вашингтоні вже в наступну середу, 10 листопада. Під час зустрічі глава МЗС Дмитро Кулеба разом з Державним секретарем Ентоні Блінкеном має підписати нову Хартію стратегічного партнерства між країнами.

Джерело: пресслужба МЗС

Кулеба сказав, що затверджена Стратегія зовнішньополітичної діяльності України передбачає всебічне посилення спільних напрацювань зі Штатами, особливо йдеться про зміцнення партнерства у сфері безпеки.

Варто додати, що співпрацю в рамках Комісії було припинене декілька попередніх років і її відновлення відбулось на фоні прийнятих двосторонніх домовленостей між президентами Джо Байденом та Володимиром Зеленським на початку вересня. Тодішня зустріч відбулась у Білому домі і її результати також передбачали закріплення трансатлантичної єдності.

Вирішення спільних геостратегічних викликів України та США

Коментуючи відновлення роботи Комісії стратегічного партнерства Україна-США, Кулеба зазначив, що нова Хартія дозволяє будувати плани щодо вирішення спільних геостратегічних викликів обох країн. З української сторони, йдеться про триваючу агресію Росії на Донбасі та в Криму, де експерти фіксують нещодавнє нарощення військових сил та мілітаризацію анексованого півострова.

На порядку денному засідання Комісії будуть також питання кібербезпеки, які останнім часом все більше актуалізуються, питання економіки, енергетики, підтримки внутрішніх трансформацій, а також питання змін клімату. Останнє на найвищому міжнародному рівні ставили учасники кліматичної конференції, що цими днями триває в Глазго.

"2021 рік став новою точкою відліку для відносин України та США. Ми залишили позаду період турбулентності та ведемо планову, системну роботу над зміцненням стратегічного партнерства", - сказав Кулеба щодо засідання, яке відбудеться наступного тижня.

Історія відносин Україна — НАТО 

Відносини Україна-НАТО, як військово-політичного союзу 30 держав Північної Америки і Європи, започатковані ще в 1991 році. Країни Альянсу прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949.

Україна першою серед держав СНД приєдналася до Програми НАТО «Партнерство заради миру». Поглиблення інтеграції з НАТО та ЄС — пріоритетний напрям державної політики, закріплений у Конституції України. Виконання реформ на шляху до цього має стати основою для отримання Україною Плану дій щодо членства в Альянсі.

12 червня 2020 р. Україна отримала статус партнера НАТО із розширеними можливостями.

Читайте також:

  • У Путіна назвали найгірший сценарій майбутнього для РФ.

  • Путін б’є на сполох через "відкриття дверей НАТО для України".

  • МЗС відповіло Захаровій на закиди про “провокацію” через пункти зв’язку з Кримом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?