МЗС відповіло Захаровій на закиди про “провокацію” через пункти зв'язку з Кримом
Категорія
Україна
Дата публікації

МЗС відповіло Захаровій на закиди про “провокацію” через пункти зв'язку з Кримом

МЗС відповіло Захаровій на закиди про “провокацію” через пункти зв'язку з Кримом
Джерело:  online.ua

Прийняття Україною рішення про відкриття пунктів зв’язку з населенням окупованого Криму і Донбасу в російському МЗС вважають провокацією. Таку думку висловила представниця МЗС Росії Марія Захарова. Йдеться про можливість для людей, що проживають на тимчасово окупованій території, налагодити бодай якийсь зв’язок для взаємної комунікації з українською владою. Відповідне рішення ухвалила 22 жовтня Рада національної безпеки та оборони.

Джерело: Суспільне

Речник українського МЗС Олег Ніколенко зазначив, що РФ не зможе зупинити таку комунікацію, провівши паралелі між сучасною путінською Росією та радянськими окупаційними військами періоду контролю за обома частинами Берліну у період існування Берлінської стіни.

"Росія не зможе завадити мешканцям тимчасово окупованих Донбасу і Криму комунікувати із українською владою. Так само як і не змогли радянські окупаційні війська завадити контактам німців зі Східного і Західного Берліна. Політика залізної завіси не спрацює", — відзначив Ніколенко.

Зі свого боку, Марія Захарова назвали рішення РНБО "черговим цирковим номером" і назвала потенційну реалізацію проєкту пунктів з’язку провокацією.

"Замість того, щоб повернути утримувані у жителів Донбасу соціальні виплати, розблокувати життєво важливу інфраструктуру, українські силовики знову заготовили провокацію", — написала у відповідь на рішення РНБО Захарова.

Невиконання домовленостей, досягнутих в рамках Нормандського формату

В українському зовнішньополітичному відомстві нагадали, що РФ має чітко дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов‘язань, зокрема, виконувати домовленостей, досягнутих в рамках Нормандського формату.

"Забезпечувати базові потреби населення на підконтрольних їй територіях, включно з адекватним захистом від коронавірусної хвороби COVID-19, розблокувати роботу КПВВ, припинити саботаж діяльності Тристоронньої контактної групи, гарантувати безпечний і надійний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території", — йдеться у заяві.

Нагадаємо, ми повідомляли, що сьогодні після тижневої блокади в окупованому Донецьку, підтримувані Росією сепаратисти скасували акцію протесту біля готелю на сході України, де розміщувалися міжнародні спостерігачі ОБСЄ.

Головний орган безпеки в Європі, місія якого діє на українському Донбасі, заблокували після захоплення бойовика Андрія Косяка 13 жовтня.

Читайте також:

  • Франція та Німеччина були проти залучення США до нормандського формату — Лавров.

  • Київ оцінив ймовірність проведення нормандської зустрічі глав МЗС.

  • У Путіна влаштували скандал генсеку НАТО через Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?