У Зеленського прокоментували подальшу долю судді Тупицького
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського прокоментували подальшу долю судді Тупицького

У Зеленського прокоментували подальшу долю судді Тупицького
Джерело:  online.ua

В Офісі президента України відкинули варіант, за яким колишній голова Конституційного Суду Олександр Тупицький повернеться на посаду на тлі потужного конфлікту.

Джерело: Обозреватель

За словами представника президента в КСУ, нардепа Федора Веніславського, перш за все суддя не повернеться у відомство через серію кримінальних проваджень, фігурантом яких він став.

“Пан Тупицький до Конституційного Суду точно не повернеться, тому що є кілька кримінальних проваджень. Думаю, він отримає те, на що він заслуговує з позиції оцінки його діянь. Далі він буде займатися іншими питаннями”, - прокоментував він суперечку навколо КСУ.

Посадовець згадав, що у справах йдеться “про втручання у здійснення правосуддя, перевищення влади, незаконні дії щодо втручання в автоматизовану електронну систему, неправомірне використання службового транспорту і заробітної плати”.

Веніславський також уточнив, Тупицького відокремлює від інших суддів КСУ можливість притягнення до кримінальної відповідальності завдяки статусу звичайного громадянина України.

“Згідно з чинною Конституцією і законом про КСУ, суддя КСУ не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, за винятком, якщо він не був затриманий безпосередньо на місці скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину або одразу після нього, без згоди КСУ. Але оскільки пан Тупицький на сьогодні статусу судді КСУ не має, на нього ці положення не поширюються”, - пояснив він.

Представник Банкової в КСУ додав, у вересні Верховна Рада може винести на розгляд законопроєкт “Про конституційну процедуру”, який після правок назвуть “Про розгляд справ у Конституційному Суді та виконання рішень Конституційного Суду України”.

Там перш за все говориться про відбір кандидатів на посади суддів КСУ, перевірку суддів конкурсною комісією. Водночас там говориться про так звані “правові підстави” для “оновлення КСУ”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?