У Зеленського розповіли про терміновий план Путін по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського розповіли про терміновий план Путін по Донбасу

У Зеленського розповіли про терміновий план Путін по Донбасу
Джерело:  online.ua

Ситуація на Донбасі загострюється з кожним днем. Це наслідок нового плану глави Кремля Володимира Путіна, які зараз задумав використовувати Донбас як шантаж Ангели Меркель і Джо Байдена перед їх зустріччю з українським лідером Володимиром Зеленським.

Джерело: Україна 24

Представник української делегації в Тристоронньої контактній групі Сергій Гармаш пояснив, в чому полягає нинішній план Путіна. Він переконаний, що російський глава обстрілами на Донбасі намагається запобігти позитивним рішенням на користь України, які можуть прийняти лідери світових держав на зустрічі із Зеленським.

"Якщо говорити про причини, як я їх бачу, то я для себе виділив кілька факторів. Один з них - геополітичний. Зустріч Байдена із Зеленським, Меркель із Зеленським. Ми бачили минулої весни перед самітом НАТО, коли були можливі позитивні рішення для України, речниця МЗС Росії Марія Захарова говорила, що якщо буде тривати мілітаризація України і зближення з НАТО, то це загострить ситуацію на Донбасі ", - нагадав представник ТКГ.

Також, як каже Гармаш, є ще одна причина загострення ситуації на Донбасі - внутрішньоросійська. Йдеться про вибори до Держдуми РФ у вересні 2021 року, на яких потрібного результату Путін зможе добитися тільки мобілізувавши електрорат. Представник ТКГ пояснює, що зараз бойовики ОРДЛО будуть не тільки посилювати вогонь по позиціях українських захисників, а й тероризувати мирних жителів.

"Тема України як ворога мобілізує сьогодні путінський електорат, в тому числі і на окупованій території, залучаючи новостворених російських громадян до голосування. Також дуже важливо розуміти, що на окупованій території росте невдоволення тим, що заблоковані КПВВ, люди не можуть підтримувати родинні зв'язки, отримувати пенсії. і ось створюється на фронті ситуація, яка дозволяла б їм виправдовувати закриття КПВВ. Вони говорять про те, що немає умов безпеки. Я б не відкидав і військовий фактор - це терор мирних жителів з метою очищення від них зони потенційної активізації військових дій " , - додав Гармаш.

Переговори по Донбасу - позиція США і Зеленського

Президент України вважає, що для врегулювання ситуації на Донбасі необхідні прямі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним і дискусії в нормандської форматі з залученням США. На його думку, союзники України - французький лідер Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель - останнім часом послабили позиції щодо Росії і Путіна, а офіційний Вашингтон, впевнений Зеленський, зможе надати своє авторитетне вплив на Кремль.

США підтримують пропозиції українського президента Володимира Зеленського про оновлення переговорного процесу по Донбасу, які стосуються розширення нормандського формату і зміни місця переговорів. У Вашингтоні розглядають різні формати:

  • тристоронні переговори США, Росії та України;

  • участь в нормандської четвірці, до якої приєднаються Америка, Велика Британія, Канада;

  • Будапештський формат.

Тема Донбасу, як відомо, стане основною на перших особистих переговорах Зеленського і Байдена в Білому домі 30 серпня. На порядку денному Донбас стоятиме і під час зустрічі Зеленського з канцлеркою Німеччини Ангели Меркель, яка приїде до Києва 22 серпня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?