У Зеленського та Нетаньягу виникли розбіжності в безпековому питанні під час переговорів — Axios
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського та Нетаньягу виникли розбіжності в безпековому питанні під час переговорів — Axios

У Зеленського та Нетаньягу виникли розбіжності в безпековому питанні під час переговорів — Axios
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський 30 грудня мав невдалу телефонну розмову з премʼєр-міністром Ізраїлю Біньміяном Нетаньягу. Ізраїль пропросив Україну не голосувати в ООН за резолюцію щодо окупації Палестини, а Україна висунула прохання щодо передачі ППО.

Джерело: Аxios

Зеленський попросив Нетаньягу про ППО в обмін на голосування в ООН

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу під час телефонної розмови ввечері в п’ятницю, 30 грудня, попросив президента України Володимира Зеленського проголосувати проти резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Ця резолюція закликає Міжнародний суд винести правовий висновок щодо наслідків окупації Ізраїлем палестинських територій.

Зеленський сказав, що в обмін голос проти резолюції або утримання, він хоче почути, як новий уряд Ізраїлю змінить свою політику та надасть Україні системи ППО.

Джерела видання повідомили, що Нетаньягу не взяв на себе зобов'язань, але сказав, що готовий обговорити запити Зеленського в майбутньому.

За словами українського чиновника, Зеленському не сподобалася відповідь і він не погодився голосувати проти резолюції чи утриматися. Натомість він доручив послу України в ООН не бути присутнім на голосуванні, - пише видання.

Раніше Україна проголосувала за резолюцію під час голосування в комітеті ООН, але не була присутня на голосуванні 30 грудня Генеральної асамблеї.

Попри це, Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію: 87 країн проголосували за, 24 країни проголосували проти і 53 країни утрималися.

Два лідери не були задоволені й не отримали того, чого хотіли. Зеленський вирішив, що ми не підемо на голосування, щоб дати шанс відносинам з Нетаньягу, – сказав український чиновник.

Високопоставлений ізраїльський чиновник сказав, що хоча Україна не голосувала за резолюцію, Ізраїль був розчарований тим, що замість того, щоб утриматися, Київ вирішив не брати участь у голосуванні.

Після своєї розмови з Нетаньягу, Зеленський написав, що він "привітав Нетаньягу з вступом на посаду прем'єр-міністра. Ми обговорили двосторонню співпрацю між нашими державами, зокрема у сфері безпеки та взаємодії на міжнародних майданчиках. Ми також торкнулися реалізації української формули миру".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?