У Зеленського уточнили технічні нюанси введення "формули Штайнмаєра"
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського уточнили технічні нюанси введення "формули Штайнмаєра"

У Зеленського уточнили технічні нюанси введення "формули Штайнмаєра"
Джерело:  online.ua

Віцепрем’єр-міністр з реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков звернув увагу не технічні нюанси, які зумовлюють імплементацію так званої “формули Штайнмаєра” для врегулювання на Донбасі.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами політика, суто для введення “формули” в українське законодавство необхідне рішення про поправки до закону про особливий порядок самоврядування.

“Для того, щоб її імплементувати в українське законодавство, потрібно всього-на-всього вставити її в текст закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", який діє з 2015 року і продовжується щороку. Але там і без того є пункт 10, який описує цю формулу”, - зауважив Резніков.

Він додав, що у цьому немає жодних проблем, а українська сторона виконає умови без заперечень. Утім, проблема криється у тому, що “нормандська четвірка” узгодила обговорення відповідного питання на рівні Тристоронньої контактної групи. Саме делегації мають проводити такі консультації відповідно п. 11 “Комплексу заходів із виконання Мінських домовленостей”.

“І що маємо? Представники Росії і запрошені ними говорять - а нам наразі цього не треба, ми вже хочемо цей закон переписати, він нам не подобається. Дилема: або ми не маємо їх слухати, а взяти й імплементувати формулу Штайнмаєра - тоді чи не вважатиметься це порушенням процедур “Комплексу заходів”?

Це питання до наших європейських партнерів - якщо ви просите нас імплементувати формулу на рівні глави держави - чи означає це, що потрібно припинити відповідні консультації у ТКГ? Що далі? Що зробить Кремль у відповідь для виконання своєї частини Мінських домовленостей? Питання риторичне”, - додав Резніков.

Мінські домовленості та формула Штайнмаєра

Російська сторона вже багато років наполягає на виконанні мінської програми у певному порядку - спочатку вибори, а потім безпековий блок пунктів. На це не погоджується Київ, оскільки незрозуміло тоді, що це будуть за вибори в умовах окупації.

“Формулу Штайнмаєра” запропонував ще за каденції Петра Порошенка вже екс-голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр для вирішення суперечки з черговістю врегулювання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?