У Зеленського відреагували на примусову посадку літака Ryanair
Категорія
Світ
Дата публікації

У Зеленського відреагували на примусову посадку літака Ryanair

У Зеленського відреагували на примусову посадку літака Ryanair
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського називає повітряний інцидент в Білорусі з рейсом "Афіни-Вільнюс" прямим проявом міжнародного тероризму. Окрім того, в ОП припускають, що подібне могло статися з Україною у разі проведення "подібної спецоперації". З коментарем виступив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Джерело: "УП"

Як в ОП коментують примусову посадку літака Ryanair

"Примус пасажирського літака до посадки в Мінську за сфальсифікованим приводом" про мінування "і під конвоєм військової авіації - безумовний і демонстративний виклик сучасному світу. Очевидно також, що цей фантастичний за цинізмом і витонченістю акт нинішньої білоруської держави, вимагає обов'язкової жорсткої юридичної оцінки. Мінімально це може бути "заборона на небо", ізоляція країни від прямих комунікацій з цивілізованим світом. Оптимально - прямі персональні санкції стосовно авторів даного єзуїтського сценарію. Ключове тут те, що подібні дії явно руйнують загальноприйняті правила поведінки і створюють смертоносні прецеденти", - наголосив Михайло Подоляк.

Представник ОП звернув увагу на те, що команда Олександра Лукашенка байдужа до власної репутації. Окрім того, у Зеленського не приховують той факт, що засобів впливу на неї дуже мало - лише ізоляції і тільки істотні фінансово-торговельні обмеження.

"Зрозуміло також, що, якби подібний інцидент з силовим примусом іноземного пасажирського авіалайнера до невмотивованої посадки стався у вільній країні, наслідки були б набагато важчими. Аж до вигнання з адекватного міждержавного спілкування ...Однак я б особливо відзначив і ще один найважливіший аспект цієї історії. В результаті даної операції сам Лукашенко, й Білорусь в цілому, остаточно перейшли в розряд максимальної токсичності і нерукопожатим", - зазначив Подоляк.

На його думку, головним організатором і вигодонабувачем примусової посадки є РФ. Він також наголосив, що свого часу Росія готувала щось подібне для нашої країни.

Коротко про затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко. Варто зазначити, що лайнер розгорнули в Мінську, коли він вже був біля литовських кордонів.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

  • У Nexta кажуть, що за висунутими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська вимагає жорсткої реакції міжнародної спільноти на "захоплення" літака режимом Лукашенка. Закликає закрити небо Білорусі для цивільної авіації. Її підтримує президент Литви, керівництво Латвії, Естонії та Австрії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?