МЗС закликало до розширення теми нормандського формату на Північний потік-2
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС закликало до розширення теми нормандського формату на Північний потік-2

МЗС закликало до розширення теми нормандського формату на Північний потік-2
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ виступили за розширення тематики зустрічей “нормандського формату” на газогін “Північний потік-2” та проблему з ринком газу в цілому.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами міністра Дмитра Кулеби, російський газогін безпосередньо пов’язаний з безпекою України.

“Наразі переговори в “нормандському форматі” ведуться виключно на рівні радників лідерів. Після візитів Меркель до Москви та Києва відбулося два раунди консультацій, дві відеоконференції. Тема газу на них не обговорювалася, але вона безпосередньо тисне зовні на учасників переговорів. Україна вважає, що “Північний потік-2” і військова безпека України, ситуація на сході України - це безпосередньо пов'язані питання, тому ми виступаємо за ув'язку цих питань та їхнього обговорення”, - наголосив він.

Дипломат звернув увагу на те, що наразі у “нормандському форматі” на рівні радників триває робота з організації повноцінного саміту на найвищому рівні, в якому зокрема зацікавлена німецька канцлерка Ангела Меркель - вона брала участь у всіх переговорах, але незабаром залишить посаду.

“У Нью-Йорку, під час Генеральної Асамблеї ООН мої німецький і французький колеги Гайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан хотіли провести зустріч міністрів закордонних справ "нормандського формату". Я відразу дав згоду. Але (російський міністр) Сергій Лавров, як завжди, не знайшов часу та можливості. Тому ситуація непевна. Якби ми проводили зустріч міністрів, я обов'язково б скористався нагодою зустрічі і порушив тему того, як газова криза впливає на безпекову ситуацію і в Україні, і в Європі загалом”, - уточнив Кулеба.

Водночас він наголосив, що газова криза має штучне походження, а європейські лідери розуміють - цей “клубок” необхідно розв’язувати.

“Усі розуміють джерело кризи, як вона була створена. Очевидно, в Європі є думка, що буде знайдено рішення з РФ і питання стабілізується. Тому що навіть у найстрашніших снах західноєвропейський політик чи бізнесмен не може собі уявити, що Росія все-таки їх “кине” і заморозить будинки, фабрики та заводи”, - резюмував міністр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?