UA Experts закликає українців повідомляти про жорстоке поводження росіян під час окупації — NYT
Категорія
Україна
Дата публікації

UA Experts закликає українців повідомляти про жорстоке поводження росіян під час окупації — NYT

Джерело:  The New York Times
UA Experts закликає українців повідомляти про жорстоке поводження росіян під час окупації — NYT

Українська ГО "UA Experts" намагається підвищити обізнаність про те, що гендерне насильство має різні форми, намагаючись заохотити більше повідомляти про жорстоке поводження росіян, навіть якщо ніхто не постраждав фізично.

Про це повідомляє The New York Times.

Що важливо знати про СНПК

У ГО "UA Experts" стверджують, що гендерно зумовленим насильством є не лише зґвалтування, і сподіваються змінити закони, щоб визначити сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, окремим злочином. Документування таких випадків разом із випадками зґвалтувань покаже більш повну картину гендерних насильств під час російської окупації.

Багато жертв такого виду насильства, яке може полягати у примушуванні роздягатися або спостеріганні під час відвідування туалету, не бажали розповідати про свій досвід через стигму або переконання, що такі дії не вважаються злочином під час війни, — пояснюють у "UA Experts".

Фахівці звертають увагу на те, що гендернозумовленим насильством є не лише зґвалтування.

Вони розраховують на те, що зможуть змінити закони, щоб зробити сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, окремим злочином.

Документування таких випадків разом із випадками зґвалтувань покаже усю картину гендерних насильств під час російської окупації.

Як "UA Experts" допомагає постраждалим

Організація намагається створити ресурси для постраждалих, зокрема гарячі лінії для підтримки, а також лобіює створення урядового офісу, де можна буде зареєструвати тих, хто постраждав від усіх видів насильства.

Люди соромляться йти в поліцію, не хочуть багато разів показувати свої прізвища та документи… Це має бути зроблено якомога обережніше. Вони (постраждалі люди - ред.) не знають, що можна кваліфікувати як злочин у воєнний час, і ми хочемо це змінити, — пояснив Ніжинський.

За словами Андрія Яроменка, який працює в організації, він, його родина та сусіди в селі Перемога, що на північ від Києва, зазнали таких знущань з боку російських солдатів під час війни.

Спочатку він боявся та соромився, що поліція над ним просто посміється, однак все-таки вирішив поділитися своєю історією, коли дізнався, що чимало українців стикнулися з СНПК.

Пан Яроменко та його родина описали дні знущань та принижень, коли російські солдати утримували їх, їхніх сусідів та родичів — загалом 18 осіб. Чоловіків і жінок розділили; їх змушували мочитися в їхньому саду. Один з російських окупантів навіть натякнув на можливе зґвалтування.

Після двох важких тижнів родині дозволили евакуюватися на контрольовану Україною територію.

Фізично вони не постраждали, але донька пана Яроменка, якій на той час було 11 років, відтоді відвідувала психолога та приймала заспокійливі. Вона не може залишатися сама вдома навіть п’яти хвилин.

Андрій Яроменко не приховує, що він та його родина пережили одні з найжахливіших моментів у своєму житті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?