Убивство чеченського командира в Берліні. Росіянин отримав довічне
Категорія
Світ
Дата публікації

Убивство чеченського командира в Берліні. Росіянин отримав довічне

Убивство чеченського командира в Берліні. Росіянин отримав довічне
Джерело:  online.ua

Новий уряд Німеччини стикається з закликами протистояти Кремлю після того, як берлінський суд засудив 56-річного росіянина до довічного ув’язнення за ретельно сплановане вбивство чеченського дисидента в німецькій столиці за вказівкою російської влад и.  40-річний чеченець, громадянин Грузії, який воював проти Росії під час Другої чеченської війни на початку 2000-х, отримав подвійний вистріл в голову близької відстані в парку у центрі Берліна в серпні 2019 року.

Джерело: The Guardian, Spiegel

Вбивство Зелімхана «Торніке» Хангошвілі викликало обурення в Німеччині та спонукало уряд вислати двох російських дипломатів. Сьогоднішній вердикт, ймовірно, посилить тиск у російсько-німецьких дипломатичних відносинах, які і так вже перебувають у напрузі через нарощування російських військ біля кордону з Україною. Відповідь нового уряду Німеччини на вирок буде розглядатися як перше випробування для канцлера Олафа Шольца та міністра закордонних справ Анналени Бербок, які пообіцяли відстоювати права людини.

Вбивство чеченця на замовлення Кремля в центрі Берліна

Вбивство за замовленням Москви на німецькій землі, як писала газета Der Tagesspiegel у редакційній статті, було «обурливою подією, яка посягає на суверенітет федеративної республіки», і яка має розвіяти ілюзії, що зіпсовані відносини з Росією можна виправити «за допомогою трішки посиленішого діалогу».

Громадянин Росії, який був затриманий неподалік місця події після того, як його помітили, кидаючи велосипед і пістолет у річку Шпрее, мав при собі документи, які ідентифікували його як 49-річного Вадима Андрійовича Соколова, який народився в Іркутську (Сибір) і проживає в Санкт-Петербурзі. Проте розслідування розвідувального підрозділу Bellingcat встановило підозрюваного – 56-річного Вадима Миколайовича Красікова, який в'їжджав до Німеччини за підробленим посвідченням. Дослідник, який займався розслідуванням, був запрошений як свідок суду.

ФСБ забезпечила Красікова фальшивим паспортом та ресурсами

Красіков заперечував будь-які зв’язки з російською державою та ФСБ, головним російським силовим відомством. Його захисники заявили, що він став жертвою помилкової ідентифікації.

Але в середу берлінський регіональний суд заявив, що російські служби безпеки надали 56-річному Красікову підроблений паспорт і ресурси для виконання вбивства 2019 року.

Не пізніше червня 2019 року державні органи центральної влади Російської Федерації прийняли рішення про ліквідацію Торніке Хангошвілі в Берліні. Четверо дітей втратили батька, двоє братів і сестер брата,

– сказав суддя під час оголошення вироку.

Судді сказали, що Красіков несе «особливо серйозну відповідальність» за вбивство, і тому не буде мати права на автоматичне умовно-дострокове звільнення після 15 років, як це прийнято в Німеччині.

Вбивство за державним замовленням

Прокурори стверджували, що Красіков поїхав до Берліна під своїм псевдонімом для «вбивства за державним замовленням» і вистрілив у жертву ззаду з пістолета з глушником біля Кляйнер Тіргартену. Начебто, коли Хангошвілі лежав на землі, Красіков вистрілив йому в голову ще дві кулі.

Свідки сказали, що бачили, як підозрюваний кинув велосипед, пістолет і перуку в ріку Шпрее неподалік від місця події, і сповістили поліцію, яка затримала його, перш ніж він встиг втекти на електричному скутері, припаркованому біля дверей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?