Учасники кліматичної конференції COP26 ухвалили компромісну угоду
Категорія
Світ
Дата публікації

Учасники кліматичної конференції COP26 ухвалили компромісну угоду

Учасники кліматичної конференції COP26 ухвалили компромісну угоду
Джерело:  online.ua

Учасники COP26 погодилися скоригувати національні кліматичні цілі до кінця 2022 року. Одним з ключових завдань, на реалізацію якого здебільшого розраховували уряди підписантів, було обмеження глобального потепління півтора градусами Цельсія у порівнянні з температурою доіндустріальної епохи. Однак підсумкову угоду можна характеризувати, як доволі стриману – найбільш контраверсійної вимоги щодо цілковитої відмови від вугілля досягти не вдалося. Делегації Індії та Китаю блокували її тож сторони дійшли лише до пункту про “постійне скорочення” використання вугілля.

Джерело: Twitter генсека ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш напередодні нагадав про необхідність поетапної відмови від вугілля, а також закликав виконати зобов'язання щодо виділення 100 мільярдів доларів для підтримки країн, що розвиваються, у боротьбі з кліматичною кризою.

"На цій конференції ми не досягли цих цілей", - констатував генсек.

Держави домовилися скоригувати національні кліматичні цілі вже до кінця 2022 року - на три роки раніше, ніж планувалося.

Компромісне рішення у вугільному питанні

У підсумку угода за результатами кліматичної конференції COP26 має значно більш стримані формулювання, ніж планувалося. У початковому варіанті в ній мали зазначити про необхідність відмови від використання вугілля. Однак Індія та Китай виступили проти. У результаті формулювання пом'якшили: у документі йдеться, що слід "поступово скорочувати" використання вугільних електростанцій.
Реакція на підсумки конференції

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що вважає конференцію ООН з клімату успішною.

"Досягнута угода - великий крок уперед. Ми отримали першу у світі міжнародну угоду, в якій йдеться про необхідність скорочувати використання вугілля. Також ми маємо дорожню карту, щоб обмежити глобальне потепління 1,5 градусами", - заявив він.

На думку голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen), COP26 показала, що ера субсидування викопного палива закінчується.

"COP26 відправляє зрозумілий сигнал, що епоха субсидування викопних енергоресурсів, а також - вугілля, який спалюється без уловлювання вуглецю, добігла кінця", - зазначила вона в заяві.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав підсумковий документ компромісним, а домовленості щодо клімату недостатніми. "Битва за клімат - це боротьба за наші життя, і вона має бути виграна", - повідомив він у Twitter.

Зі свого боку, всесвітньовідома завдяки своїй радикальній позиції щодо змін клімату, шведська активістка Грета Тунберг вкотре заявила, що переговори на Всесвітній конференції з клімату були цілковито безрезультатними .

"Справжня робота триває за межами цих залів, - написала вона у Twitter - І ми ніколи не здамося, ніколи".

  Читайте також:

  • Байден публічно озвучив нові звинувачення команді Путіна

  • ООН попередила про стрімке погіршення ситуації з кліматом.

  • Міндовкілля застерігло про загрозу опустелювання й погодних катаклізмів в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?