Уельс хоче розглянути питання незалежності від Великої Британії
Категорія
Світ
Дата публікації

Уельс хоче розглянути питання незалежності від Великої Британії

Уельс хоче розглянути питання незалежності від Великої Британії
Джерело:  online.ua

Уряд Уельсу заснував спеціальну комісію з розгляду можливої незалежності однієї з чотирьох адміністративно-політичних частин Сполученого Королівства. Комісії буде доручено оцінити всі варіанти майбутнього Уельсу, включаючи конституційні реформи і розгляд «всіх прогресивних варіантів зміцнення валлійської демократії». Конституційну комісію очолять колишній архієпископ Кентерберійський Роуен Вільямс і професор Лаура Макаллістер.

Джерело: WalesOnline

Позиція консерваторів та лейбористів щодо незалежності Уельсу

Вже зараз можна фіксувати деякі розбіжності щодо майбутнього цього регіону між двома основними політичними силами Великої Британії. Консерватори звинуватили міністрів в "розтраті часу і ресурсів". Лейбористська партія Уельсу вважає, що Уельс повинен залишатися в Сполученому Королівстві, але в своїй виборчій програмі все ж передбачали створення спеціального відомства для "загальнонаціонального рішення" про майбутнє Уельсу. Професор Макаллістер сказала:

«Серйозний внесок в наші конституційні дебати вкрай необхідні, і я з нетерпінням чекаю нашої роботи. Ми сміливо і радикально подумаємо про всі можливі варіанти майбутнього Уельсу в контексті посилення тиску в цьому питанні».

Другий представник комісії, доктор Роуен Вільямс, архієпископ Кентерберійський з 2002 по 2012 рік, теж висловив свої припущення щодо основних цілей, які повинні бути досягнуті комісією:

«Ми хочемо переконатися, що управління Уельсом було ефективним і підзвітним, з нетерпінням чекаємо можливості почути, які надії і бачення надихають людей по всій країні. Завдання цієї комісії - з'ясувати, які структури і конституційні положення найкраще розкриють потенціал валлійських громад і валлійців».

Однак стурбованість щодо майбутнього Великої Британії спонукала деяких політиків, в тому числі першого міністра Уельсу Марка Дрейкфорда, закликати до більш радикальних змін. Зокрема, він вважає, що майбутнє Сполученого Королівства було б більш визначеним, якби більше питань, що стосуються Уельсу, вирішували на місці, а нації Британії були об'єднані добровільним союзом. Схожі заклики звучать в маніфесті лейбористів Уельсу, де висловлюють підтримку "прийдешньому федералізму".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?