Україна домовляється ще про п'ять "безвізів" з ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна домовляється ще про п'ять "безвізів" з ЄС

Україна домовляється ще про п'ять "безвізів" з ЄС
Джерело:  online.ua

Глава уряду Денис Шмигаль анонсував нові домовленості України і Євросоюзу. Йдеться про п'ять безвізів в різних сферах.

Джерело: Facebook Шмигаля

Шмигаль відвів євроінтеграційні успіхи Уакраіни за 7 років після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. По його словам:

  • за останні 5 років Україна виконала Угоду про асоціацію з ЄС на 54%;

  • експорт українських товарів в ЄС збільшився на 60% - вже в 2021 році експорт української продукції в Євросоюз може досягти 20 млрд євро;

  • більше 40% всієї торгівлі Україна веде з країнами ЄС.

"Також в найближчі кілька років ми плануємо домовитися з Євросоюзом про 5 «безвізів" в різних сферах. Йдеться про «промисловий безвіз», «авіаційний безвіз», «цифровий безвіз», « енергетичний безвіз» та «митний безвіз»", - повідомив Шмигаль.

Що передбачають нові безвізи України і ЄС

Український прем'єр-міністр пояснив, чому важливі для України нові угоди з Євросоюзом.

  • Промисловий безвіз (угода АСАА) - дозволить виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС в пошуках офіційного представника. Укладення Угоди стане сигналом всьому світу, що в Україні якісне промислове виробництво, якому можна довіряти. Підписання цього безвіза може статися в найближчий рік.

  • Авіаційний безвіз - надасть українським авіаперевізникам розширений доступ на ринок ЄС, а європейські компанії зайдуть в Україну. Їх конкуренція сприятиме зниженню цін на авіаквитки, а ринок авіаперевезень стане конкурентним, відкритим і прозорим. Ця угода може бути підписана вже в 2021 році.

  • Митний безвіз - дозволить обмін митними даними між Україною та країнами Європи, завдяки чому зменшиться простір для шахрайства щодо митної вартісті, а також буде спрощена робота митниці для білого бізнесу.

  • Енегетічній безвіз - це відділення від енергосистеми в Білоруссю і Росією і приєднання до європейської енергомережі ENTSO-E. Ринок електроенергії стане більш конкурентним і прозорим. Україна стане частиною великої європейської енергетичної системи з чіткими і зрозумілими правилами гри. Це важливий етап для нашої енергетичної незалежності. Планується, що таке приєднання станеться вже в 2023 році.

  • Цифровий безвіз - це приєднання до цифрового ринку ЄС. Позитивний ефект від приєднання до цього ринку експерти оцінюють в кілька мільярдів доларів для економіки країни. Електронна комерція, телекомунікації, цифрові послуги - все це частина цифрового ринку ЄС, частиною якого готується стати Україна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?