Україна і союзники добилися великої перемоги в суді ЄС по Північному потоку
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна і союзники добилися великої перемоги в суді ЄС по Північному потоку

Україна і союзники добилися великої перемоги в суді ЄС по Північному потоку
Джерело:  online.ua

15 липня суд ЄС ухвалив гучне рішення по газопроводу Opal, який є відведенням від "Північного потоку" і по якому газ йде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Суд підтримав Польщу, Україну, Литву, Латвію та Естонію, зобов'язавши обмежити на 50% потужність газопроводу.

Джерело: офіційний сайт суду ЄС

Про рішення суду також повідомив журналіст Рікард Джозвяк. Він назвав його великою перемогою України та її союзників.

"Велика перемога Польщі, України, Литви, Латвії та Естонії проти Німеччини і Європейської комісії сьогодні, коли Європейський суд ухвалив, що трубопровід Opal повинен відповідати правилам енергетики ЄС і що ніяких винятків не може бути надано для Nord Stream 1", - написав Джозвяк.

Європейський суд прийняв рішення проти Німеччини і Росії по Північному потоку

У постанові говориться, що на підставі принципу енергетичної солідарності суд Євросоюзу вважає обгрунтованим постанову від вересня 2019 року за позовом Польщі, яка обмежувала пропускну здатність OPAL на 50%, що намагалася опротестувати Німеччина.

Як відомо, Єврокомісія ще в 2016 році розширила доступ "Газпрому" до газопроводу Opal, що приймає газ з "Північного потоку", який йде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Доступ було розширено з 50 до 90%, а це дозволяло прокачувати більше 32 млрд куб. м в рік.

Тоді Україна і Польща виступили проти цього рішення через ризики втрати виручки від транзиту російського газу, який поставлявся в Європу. До позову також приєдналися уряди Литви, Латвії та Естонії.

У вересні 2019 року суд ЄС також підтримав Польщу, Україну і країни Балтії. Тоді рішення ЄК скасували, оскільки воно порушувало принцип енергетичної солідарності. З тих пір "Газпром" може бронювати лише половину потужності Opal - 18 млрд куб. м в рік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?