Україна купує криголам для забезпечення антарктичних досліджень
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна купує криголам для забезпечення антарктичних досліджень

Україна купує криголам для забезпечення антарктичних досліджень
Джерело:  online.ua

Україна продовжує освоювати найхолодніший континент світу — Антарктиду. З цією метою 19 серпня 2021 року уряд погодив купівлю британського криголаму “Джеймс Кларк Росс” за 5 млн американських доларів.

Джерело: Національний антарктичний науковий центр.

Необхідність мати власний спеціалізований корабель, який би дозволив долати крижані простори Антарктиди, виникла ще в 1996 році.

Саме в лютому 1996 року уряд Великої Британії передав у подарунок науковому товариству України одну зі своїх антарктичних дослідницьких станцій - «Фарадей». Заснована ще в 1946 році, станція постійно модернізувалась та перебудовувалась, і станом на сьогодні, є надійною базою для українських дослідників під назвою “Академік Вернадський”.

Для чого Україні криголам?

На утримання станції в Антарктиді Україна витрачає значні кошти.

Однак, лише 10 відсотків “антарктичного бюджету” (в 2018 році сума сягала понад 72 млн гривень) щороку витрачалось на дослідження з біології, метеорології, океанографії, впливу холоду на організм людини, спостереження за "озоновою дірою", іоносферою і змінами магнітного поля Землі.

Інша, левова частина коштів, йшла на технічне забезпечення роботи станції, паливо, ремонтні роботи щодо обладнання, забезпечення харчами та спорядженням і, головне — на логістику.

Адже для того, щоб доправити наукову експедицію і доставити такі необхідні для виживання вантажі українцям з 2001 року доводилось постійно домовлятись або з риболовецькими шхунами, або фрахтувати іноземні кораблі, що обходиться занадто дорого.

І ось, через 20 років, в липні 2021 року, уряд зміг віднайти 5 млн доларів та домовитись з британцями щодо важливої покупки.

З Данії, де воно зараз базується, судно вирушить після переоформлення документів і вже восени очікується в порту Одеси.

«Останні 20 років в України не було власного криголама для антарктичних досліджень, що значно обмежувало нашу роботу. Також із цим судном Україна має амбіції проводити масштабні дослідження Південного океану і, за можливості, з часом розпочати дослідження в Арктиці»,— радіє директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Криголам “Джеймс Кларк Росс” вже відомий нашим полярникам. Так, в 1996 році він доставив на крижану поверхню миса Марина, острова Галіндез першу, з 24 наступних, експедицію українських дослідників.

Однак, криголам слугуватиме не лише засобом доставки людей та вантажів. Національний антарктичний науковий центр планує також займатися океанографічними дослідженнями в регіоні та вивчатимуть зміни клімату у високих широтах.

Як стверджують українські фахівці, в найближчі 20-25 років ми зможемо вільно досліджувати Антарктичний простір нарівні з трьома десятками інших країн, які мають свої дослідницькі станції на найзагадковішому і не вивченому досі континенті Землі.

Читайте також:

  • Імператорські пінгвіни в Антарктиді опинилися на межі вимирання.

  • В Антарктиді зацвів сніг — видовищні фото.

  • В Антарктиді триває бебі-бум. На українській станції народилися перші пінгвінята.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?