Україна модернізувала протикорабельні ракети "Нептун" для атак наземних цілей — Newsweek
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна модернізувала протикорабельні ракети "Нептун" для атак наземних цілей — Newsweek

Україна модернізувала протикорабельні ракети "Нептун" для атак наземних цілей — Newsweek
Джерело:  online.ua

Західні експерти припускають, що Україна адаптувала протикорабельні ракети "Нептун" власного виробництва для ударів по наземним російським цілям.

Джерело: Newsweek

Україна адаптувала ракети Нептун

Модифіковані ракети «Нептун», які Київ розробив безпосередньо перед початком повномасштабної війни в країні, «є частиною ширших недавніх зусиль України щодо збільшення своєї потужності для дальніх ударів».

Так вважає Ян Вільямс, заступник директора проєкту "Протиракетна оборона" у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень.

В ідеальному світі наземні місії — це не найкраще використання сучасних протикорабельних ракет, які спеціально розроблені для потоплення важкоброньованих військових кораблів у морі, - каже він.

Проте Україна має дефіцит систем для далекобійних ударів, оскільки не має доступу до американської ATACMS або німецької крилатої ракети Taurus.

Україна пристосовується і використовує те, що має під рукою, — стверджує Вільямс, але це не слід розглядати як довгострокове рішення для потреб України у нанесенні далекобійних ударів.

Ракетам «Нептун» приписували знищення російського чорноморського флагману «Москва» лише через кілька місяців після повномасштабного вторгнення.

Удар по ППО РФ у Криму

Останніми тижнями Україна натякала на розробку наземної версії «Нептун». Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що "нова, абсолютно сучасна" ракета спрацювала "бездоганно", щоб знищити російську систему ППО в Криму наприкінці серпня.

Анонімний чиновник українського Міноборони сказав The War Zone, що Україна використала оновлену версію своєї ракети «Нептун» для удару по Криму.

Атаку на 100 відсотків здійснив модифікований Нептун, - додав неназваний чиновник.

Сідхарт Каушал, науковий співробітник Королівських об’єднаних служб каже, що удар по мису Тарханкут у західному Криму наприкінці серпня «справді довів, що Україна може використовувати «Нептун» у режимі наземної атаки і таким чином утримувати під загрозою російські цілі в раніше безпечних тилових районах.

За його словами, ураження відносно невеликої цілі говорить про те, що Україна має високоякісну розвідку і що Нептун може ховатися, щоб непомітно наблизитися до цілі.

Це також може натякати на те, що «Нептун» може використовувати контрзаходи проти виявлення або використовуватись разом із обладнанням для створення перешкод, - продовжив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?