Україна нарешті позбавилась статусу країни третього світу — Зеленський
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна нарешті позбавилась статусу країни третього світу — Зеленський

Україна нарешті позбавилась статусу країни третього світу — Зеленський
Джерело:  online.ua

За словами президента України Володимира Зеленського, з набуттям статусу кандидата на вступ до ЄС наша країна офіційно позбавилась статусу держави третього світу та стає частиною європейської спільноти.

Джерело: Facebook-сторінка ОП

Україна позбавилась статусу держави третього світу 

Офіційно визнано: Україна - не місток, не подушка між Заходом і РФ, не буфер між Європою та Азією, не сфера впливу, не "сіра" зона, не транзитна територія. Не прикордоння між орками та ельфами. Україна - це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС, - наголосив голова держави.

Зеленський підкреслив, що що статус кандидата - це заручини і серйозний крок у взаєминах України та ЄС.

Це не просто дружба і симпатія, а твердий і офіційний намір стати в майбутньому одним цілим. У найближчому майбутньому, - зазначає президент.

За його словами, наразі Україна вже може долучитись до роботи окремих органів та нових програм ЄС, доступ до яких обмежений для третіх країн.

Сьогодні ми позбулися цього принизливого визначення. Україна ніколи не була такою за сутністю, але офіційна термінологія називала нас саме так. Ми позбулися цього. Ми не третя країна, не десята, не сота, ми майбутній член ЄС, - наголосив Зеленський.

 Зі свого боку очільник МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що його відомство докладатиме всіх зусиль для того, щоб інтереси України як майбутнього члена ЄС були максимально враховані у реформі Євросоюзу.

У ЄС зараз розгорнеться процес реформи ЄС. І ми, як міністерство закордонних справ, докладатимемо всіх зусиль для того, щоб інтереси України, як майбутнього члена ЄС, були максимально враховані в тих змінах і реформах, які впроваджуватимуться всередині ЄС найближчими роками, тобто для реформування процедур, механізмів його функціонування, - зазначив Кулеба.

За його словами, наразі головним викликом для ЄС буде перехід від ухвалення деяких рішень консенсусом до ухвалення рішень більшістю.

Є питання функціонування самої бюрократичної машини ЄС, є багато скарг на те, що вона надто важка та не гнучка, - пояснює Кулеба.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?