Україна оголосила тимчасові коридори для суден, що йдуть в порти Одещини
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна оголосила тимчасові коридори для суден, що йдуть в порти Одещини

Україна оголосила тимчасові коридори для суден, що йдуть в порти Одещини
Джерело:  online.ua

Військово-морські сили ЗСУ оголосили тимчасові коридори для торговельних суден на Чорному морі. Це стосується портів Одеської області.

Джерело: Військово-морські сили ЗСУ

Україна оголосила тимчасові коридори в Чорному морі для торговельних суден

Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил ЗСУ.

Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації, – йдеться в повідомленні.

Раніше ці маршрути Україна пропонувала у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

Також Міжнародна морська організація закликала РФ дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі.

Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24.02.2022 р., – додали у ВМС.

До проходу ними допускатимуться судна, власники або капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Що відомо про атаки Росії на "зерновий коридор"

Останнє судно з українським збіжжям вийшло з порту Одеса 16 липня.

Росія в односторонньому порядку вийшла з Чорноморської "зернової ініціативи" 17 липня, а після цього неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру.

Фото: slovoidilo.ua

Практично щоденні атаки на порти України розпочалися 18 липня: під удар потрапили порт в Одесі, порт «Чорноморськ» та портова інфраструктура у Миколаєві.

19 липня Росія знову атакувала порти в Одесі та Чорноморську. За два дні було знищено 60 тисяч тонн зерна.

23 та 27 липня знову було влучання по портовій інфраструктурі Одеської області.

24 липня безпілотник ударив по порту "Рені" на Дунаї, було знищено три склади із зерном.

2 серпня, Росія вдарила по Ізмаїлу: було пошкоджено морський вокзал, інфраструктуру Українського Дунайського пароплавства, а також майже 40 тисяч тонн зерна, на яке чекали країни Африки, Ізраїль та Китай.

Після цієї атаки ціни на пшеницю на біржі Чикаго підскочили на 6,5%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?