Україна отримає передову британську систему ППО Terrahawk Paladin
Категорія
Технології
Дата публікації

Україна отримає передову британську систему ППО Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin
Джерело:  Military Media Center

11 жовтня уряд Великої Британії оголосив про надання чергового пакету підтримки Україні у війні з РФ. Серед анонсованого обладнання – мобільна антидронова система протиповітряної оборони Terrahawk Paladin від MSI Defence Systems.

Україна отримає Terrahawk Paladin

11 жовтня 2023 уряд Великої Британії оголосив про надання чергового пакету підтримки Україні у війні з РФ. Серед анонсованого обладнання – мобільна антидронова система протиповітряної оборони Terrahawk Paladin, виготовлена британською компанією MSI Defence Systems.

Це провідний виробник дистанційних керованих установок. Гарматні установки MSI Defence Systems активно використовуються по всьому світі, забезпечують надійний захист кораблів від надводних та повітряних загроз. Вперше Terrahawk Paladin продемонстрували рік тому, а восени 2023 компанія випустила її оновлену версію.

Як значиться в повідомленні уряду Британії, система ППО Terrahawk Paladin має допомогти ЗСУ відстежувати й знищувати безпілотники та захистити критичну національну інфраструктуру. Яку кількість систем отримає Україна наразі невідомо.

Характеристики установки:

  • Terrahawk Paladin називають класичним засобом боротьби із дронами. Вона об'єднує автоматичну гармату з цифровою системою управління вогнем та радіолокаційною системою.

  • Установка від MSI Defence Systems являє собою мобільну платформу. До точки розгортання її можуть перевозити на вантажівці. Також вона може використовуватись стаціонарно.

  • Terrahawk вражає цілі на дальності до 2 км. Для цього використовується гармата. В стандартному комплектуванні це 30-мм автоматична гармата Mk44 Bushmaster II, оснащена системою подвійного живлення. Завдяки цьому є можливість використовувати два різні типи боєприпасів, в тому числі снарядів із програмованим підривом, ракет із напівактивним лазерним наведенням типу APKWS.

  • Відстеження потенційних загроз ведеться на 360 градусів за допомогою РЛС з активними фазованими антенними решітками.

  • Додатково встановлена оптична система пошуку та захоплення цілі з денним та нічним каналом, що забезпечує знищення ворожих цілей у будь-яку погоду. Це оптико-прицільна станція SATOS власної розробки компанії MSI, у складі якої тепловізор та лазерний далекомір.

  • Система Terrahawk Paladin є автономною. Електропостачання установки та комплекту управління забезпечує генератор.

  • Безпосереднє керування відбувається дистанційно за допомогою виносних пультів. Система потребує лише двох операторів, один з яких відповідає за огляд цілей, другий – за їх знищення.

Штучний інтелект для ефективного знищення "шахедів":

  • Система керування вираховує балістичну компенсацію, а також має покращений алгоритм розпізнавання цілей. Його розробила польська компанія Advanced Protection Systems.

  • Terrahawk може відстежувати кілька цілей одночасно та повідомляти точне тривимірне розташування об'єкта в режимі реального часу.

  • За даними Military Media Center, завдяки машинному навчанню ШІ Terrahawk класифікує літальні об’єкти, що дозволяє розрізняти БПЛА і птахів.

Terrahawk Paladin має значні тактичні та стратегічні переваги, незалежно чи буде вона розгортатися як окрема система, чи як частина ешелонованої ППО.

На профільному військовий порталі Defense Express зазначають, що британська система Terrahawk, особливо у поєднанні із програмованими боєприпасами, є доволі ефективним розв'язанням питання економічного знищення таких загроз як Shahed-136.

Британія передасть Україні десятки тисяч артснарядів

Велика Британія надасть Україні десятки тисяч артилерійських снарядів до кінця року.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс 19 вересня після засідання Контактної групи з питань оборони України пообіцяв додаткове постачання десятків тисяч артилерійських снарядів для українських сил до кінця року.

Заява Шаппса пролунала на тлі відправлення 300-тисячного артилерійського снаряда. За його словами, британська допомога дозволить Україні "захистити себе від неспровокованого російського вторгнення і повернути незаконно окуповані території".

Щоб гарантувати, що Україна має все необхідне для захисту з наближенням зими, ми також визначили, як Велика Британія рухатиметься далі в найближчі місяці в наших пріоритетних сферах підтримки, зокрема протиповітряній обороні, далекобійної зброї та навчання, – сказав британський міністр.

Керівник штабу оборони Британії адмірал сер Тоні Радакін своєю чергою сказав, що "Путіну варто хвилюватися".

Це відчутна демонстрація незмінної рішучості міжнародного співтовариства надавати Україні військову підтримку, якої вона потребує протягом зими і до 2024 року, – додав він.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?