Україна отримала перші 3 млрд євро допомоги від ЄС у 2023 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна отримала перші 3 млрд євро допомоги від ЄС у 2023 році

Україна отримала перші 3 млрд євро допомоги від ЄС у 2023 році
Джерело:  online.ua

17 січня Єврокомісія виплатила Україні перший транш у розмірі 3 мільярдів євро з пакету Макрофінансової допомоги на 18 мільярдів євро.

Джерело: Єврокомісія

ЄС надав Україні перший транш допомоги на 3 млрд євро

У Єврокомісії повідомили, що у рамках цього пакету Україна зможе продовжувати виплачувати зарплати та пенсії та підтримувати роботу основних державних послуг, таких як лікарні, школи та житло для переселенців.

Це також дозволить Україні забезпечити макроекономічну стабільність і відновити критично важливу інфраструктуру, зруйновану Росією під час її загарбницької війни, таку як енергетична інфраструктура, системи водопостачання, транспортні мережі, дороги та мости, - вказано у заяві ЄК.

Україні потрібно буде виплачувати кредити на пільгових умовах протягом 35 років, починаючи з 2033 року. ЄС покриє витрати України на відсоткові ставки.

Це фінансування також супроводжується реформами в Україні та вимогами до звітності для забезпечення прозорого та ефективного використання коштів.

Ці умови викладені в Меморандумі про взаєморозуміння між Україною та Комісією, який було підписано 16 січня 2023 року.

20 цільових умов політики, які Україна та Комісія вважають досяжними до кінця 2023 року, стосуються чотирьох сфер політики: макрофінансова стабільність, структурні реформи та ефективне управління, верховенство права та боротьба з корупцією, а також енергетика.

У рамках фінансування, Україна отримуватиме від ЄС по 1,5 мільярда євро на місяць.

Виплати продовжуватимуться з березня й будуть залежати від задовільного прогресу України у виконанні погоджених умов, а також постійного дотримання вимог щодо звітності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?