Україна позбавила Росії майже половини ресурсів "на чорний день"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна позбавила Росії майже половини ресурсів "на чорний день"

Кремль
Джерело:  online.ua

На тлі війни з Україною Росія витратила майже половину ліквідної частини Фонду національного добробуту, який є головним джерелом ресурсів "на чорний день". Що важливо розуміти, йдеться про 4 з 9 трильйонів рублів.

Росія неконтрольовано витрачає трильйони рублів на війну з Україною

За словами опозиційних журналістів з видання Meduza, вони проаналізували лише витрати Мінфіну РФ за 2023 рік.

Що важливо розуміти, Фонд національного добробуту був створений в країні-агресорці, оскільки Кремль таким чином хотів зменшити залежність російської економіки від цін на сировину.

Однак після вторгнення Росії в Україну і введення санкцій на російську нафту, які включали і цінову стелю, і обмеження на прямі постачання сировини на Захід, ціна стала занадто волатильною, також став менш передбачуваним курс рубля.

На рекордні витрати Москви вплинув стрімкий ріст цін влітку 2023 року, а також нове падіння курсу рубля.

Мінфін РФ влізло у борги, щоб профінансувати військові потреби

Журналісти звертають увагу на те, що статті "Національна оборона" та "Національна безпека" зросли на 60% порівняно з 2021-м.

У результаті витрати бюджету перевищили встановлену законом норму на три трильйони рублів і досягли 32 трлн руб. Вище за прогнози виявився і бюджетний дефіцит. Влада весь рік розміщувала облігації федеральної позики і таким чином взяла в борг 2,5 трильйона рублів. ї

Проте навіть такі непрості рішення не врятували ситуацію. Саме тому Мінфін РФ був змушений минулого місяці продати із ФНБ півмільярда євро, 115 мільярдів юанів та 232 тонни золота, а отримані 2,9 трильйона рублів забрав на покриття дефіциту.

Що важливо розуміти, це максимально допустима сума на 2023 рік.

У результаті ліквідна частина ФНБ скоротилася до п'яти трильйонів рублів, хоча на початок війни становила майже дев'ять трильйонів рублів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?