Україна позбавилась стану обмеженного дефолту
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна позбавилась стану обмеженного дефолту

Україна позбавилась стану обмеженного дефолту
Джерело:  online.ua

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з  RD до CC, що виводить нашу країну із стану обмеженного дефолту.

Джерело: сайт Fitch Ratings

Завдяки чому Україна позбавилась стану обмеженного дефолту 

Зазначається, що рейтинг був підвищений після отримання 11 серпня згоди за запитом України щодо реструктуризації зовнішнього боргу.

Аналітики Fitch наголошують, що згода на інвесторів на реструктуризацію зовнішнього боргу України усуває ризик обмеженного дефолту.

Виплата основного боргу і відсотків за українськими єврооблігаціями на суму близько 6 млрд доларів була відстрочена на 24 місяці, що пом'якшило тиск на обслуговування зовнішнього боргу в контексті ослаблення міжнародних резервів і гострої потреби у витратах, пов'язаних з війною, - зазначають в агентстві.

Згоду на реструктуризацію зовнішнього боргу дали 75% власників облігацій.

Незважаючи на це полегшення обслуговування боргу, рейтинг CC відображає невирішені ризики стійкості боргу, пов'язані з нападом Росії, а також вкрай напружений стан державних і зовнішніх фінансів і макрофінансове становище України, - наголошують фінансові аналітики Fitch.

Коли закінчиться війна в Україні

При цьому за їх прогнозами, розв'язана Кремлем війна проти України триватиме щонайменше до 2023 року та істотно впливатиме на фінансову ситуацію в країні.

Ми очікуємо, що війна триватиме до 2023 року, в результаті чого державний борг перевищить 100% ВВП, що збільшить і без того величезні витрати на інфраструктуру та обсяги виробництва, а також посилить інфляційний і зовнішній тиск, в той час як джерела фінансування дефіциту залишаються невизначеними, - зазначають аналітики.

За їхніми оцінками, шанси врегулювати конфлікт шляхом переговорів із Кремлем дуже невеликий.

Малоймовірно, що український уряд поступиться будь-якою істотною територією, захопленою Росією, і ми очікуємо, що президент Путін продовжить переслідувати мету підірвати суверенну незалежність України. Неясно, чи буде яка-небудь зі сторін мати достатню військову перевагу для досягнення цілей, що може призвести до затяжного конфлікту, - підкреслюють у Fitch.

В агентстві зазначають, що Україна отримала полегшення завдяки реструктуризації держборгу на два роки. Однак, на думку аналітиків, надалі може знадобитися більш широка реструктуризація комерційного держборгу, хоча терміни поки не визначені.

Що буде із цінами в Україні в умовах війни

При цьому аналітики агентства прогнозують, що інфляція в Україні прискориться з  22,2% у липні до 30,0% під кінець року.

У 2023 році зростання цін становитиме в середньому приблизно 20%.

Фото - fitchratings.com

В агентстві зазначають, що зростанню інфляції сприятиме грошове фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, триваючі збої в ланцюжку поставок, слабкий вплив грошово-кредитної політики і знецінення гривні.

Fitch прогнозує, що економіка України скоротиться на 33% цього року з невеликим відновленням на рівні 4% в 2023 році.

Аналітики відзначають, що чиста міграція за кордон зросла до 6,1 млн осіб, передбачуваний збиток інфраструктурі перевищує 100 млрд доларів США (75% ВВП), і уряд прогнозує потреби в 10-річної реконструкції в розмірі 750 млрд доларів.

Крім того, міжнародні резерви України скоротилися на 5,7 млрд доларів до 22,4 млрд доларів за чотири місяці до кінця липня через відтік коштів за фінансовим рахунком. Рахунок поточних операцій залишався з профіцитом у розмірі 3,7 млрд доларів в I півріччі 2022 року, чому сприяли заходи контролю за рухом капіталу і міжнародні гранти, але Fitch прогнозує, що в 2023 році він повернеться до дефіциту в розмірі 1,7% ВВП, що надасть додатковий тиск на міжнародні резерви.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?