Україна подала до суду на західні компанії через невиконання поставок військової техніки — Newsweek
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна подала до суду на західні компанії через невиконання поставок військової техніки — Newsweek

Україна подала до суду на західні компанії через невиконання поставок військової техніки — Newsweek
Джерело:  online.ua

Уряд України подав судові позови щонайменше проти двох західних компаній через невиконання контрактів на поставки обладнання чи відсутність пропозицій щодо відшкодування гонорарів, які були сплачені Києвом для виконання угод. 

Джерело: Newsweek

Що відомо про судові процеси України проти західних компаній 

За інформацією журналістів видання, Міноборони України стало фігурантом серії скандалів, пов'язаних із закупівлями для ЗСУ, тоді як українські військові продовжують героїчно чинити опір агресії армії РФ та звільняти окуповані території.

Протягом останніх 18 місяців від початку злочинного вторгнення армії РФ в Україну українські військові стали критично залежати від поставок західних озброєнь та відповідного обладнання.

Зокрема, не менше 11% від загальної кількості укладених контрактів припадає на західні компанії.

Так, щонайменше 6 західних компаній, з яких дві — компанії зі США частково, або неповністю виконали власні забов'язання за контрактами, однак частково зробили поставки чи повністю повернули гроші.

Дві європейські компанії "не поставили товар і не повернули авансовий платіж". Щодо цих постачальників вживаються юридичні заходи.

Що кажуть з цього приводу в Міноборони

В Міноборони відмовились назвати компанії, які відмовились виконувати контрактні забов'язання.

Це може викликати труднощі у іноземних постачальників при виконанні своїх зобов'язань, наприклад, при укладанні угод з виробниками та іншими учасниками на закупівлю озброєння і військової техніки в країнах, що нейтрально ставляться до поставок озброєнь в Україну, - пояснюють в Міноборони.

Варто відзначити, що Олексій Резніков, який пішов з посади міністра оборони, повідомив, що український уряд висунув кілька арбітражних позовів проти польської компанії "Альфа".

Таких фірм багато, і, на жаль, не всі з них, навіть впливові гравці ринку, змогли виконати підписані контракти. Є також українські фірми, які не поставили обіцяне, і американські, - пояснює Резніков.

За його словами, відомство вже виграло одну таку справу в арбітражі.

У випадку з "Альфою", сказав Резніков, фірма "запропонувала нам інші типи снарядів; ми зараз вивчаємо, чи підходять вони нам. А потім або візьмемо їх, або вимагатимемо повернути аванс".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?