Україна торік стала третім найбільшим імпортером зброї у світі – SIPRI
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна торік стала третім найбільшим імпортером зброї у світі – SIPRI

Україна торік стала третім найбільшим імпортером зброї у світі – SIPRI
Джерело:  online.ua

У 2022 році Україна стала третім імпортером зброї у світі завдяки військовій допомозі Сполучених Штатів Америки та європейських країн після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Джерело: SIPRI

Україна найбільшим імпортером зброї у світі

З 1991 року до кінця 2021 року Україна імпортувала незначну кількість основних видів озброєнь.

Завдяки військовій допомозі з боку США та багатьох європейських держав після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Україна стала третім найбільшим імпортером основних видів озброєнь у 2022 році (після Катару та Індії) і 14-м найбільшим імпортером за 2018-22 роки, - йдеться у дослідженні.

За п'ять років на Україну припало 2% світового імпорту озброєнь.

За словами старшого наукового співробітника Програми SIPRI з питань передачі озброєнь Пітера Веземана, через побоювання, що постачання бойових літаків і ракет дальнього радіуса дії може призвести до подальшої ескалації війни в Україні, країни НАТО відхилили запити України на них у 2022 році.

Водночас вони постачали таку зброю іншим державам, залученим до конфліктів, зокрема на Близькому Сході та в Південній Азії.

Україна може отримати винищувачі Hornet від Фінляндії

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін не відкидає початку обговорення щодо передачі Україні винищувачів Hornet, але тільки за певних умов.

Думаю, ми могли б обговорити Hornet — чи можна було запропонувати їх Україні і яка підготовка для цього потрібна, — припустила Марін.

Обговорення щодо передачі Україні винищувачів перебувають на дуже ранній стадії й для постачання потрібне широке міжнародне співробітництво, уточнила голова уряду.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?