Україна успішно евакуювала з Судану 138 людей — ГУР
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна успішно евакуювала з Судану 138 людей — ГУР

Україна успішно евакуювала з Судану 138 людей — ГУР
Джерело:  online.ua

Україна провела операцію з евакуації 138 осіб зі столиці Судану Хартума, який охоплений бойовими діями.

Джерело: ГУР

Українців евакуювали з Судану

У ГУР повідомили, що евакуація проведена в координації з Офісом Президента України та Міністерством закордонних справ.

Евакуація відбувалася в умовах безперервних боїв, недотримання режиму «тиші», відсутності їжі, води та техніки.

Із зони збройного конфлікту евакуйовано 87 громадян України, здебільшого авіаційних фахівців — пілотів, техніків та членів їхніх родин, - повідомили в ГУР.

Всього евакуювали 138 людей. Окрім українців, серед врятованих громадяни Грузії та Перу, 35 жінок та 12 дітей.

На даний час всі евакуйовані перебувають в безпеці на території Єгипту. Їм надано необхідну медичну допомогу, харчування та воду. Громадяни України забезпечені візовою та документарною підтримкою і очікують швидкого повернення на Батьківщину, - повідомили в ГУР.

Що відбувається в Судані

15 квітня у Хартумі, столиці Судану почалися важкі бої між генералом Абдель-Фаттахом Бурханом, командувачем Збройних сил Судану, і генералом Мохаммедом Хамданом Дагало, головою Сил швидкої підтримки, суданського воєнізованого формування.

Двоє генералів у 2021 році спільно організували та брали участь у військовому перевороті у Судані. Внаслідок нього, у країні розпустили уряд, був зірваний перехід до демократії після усунення суданського диктатора в 2019 році.

Через бойові дії вже загинули близько 100 мирних жителів, а ще 365 отримали поранення.

Незважаючи на те, що насильство поширилося з Хартума на інші частини Судану, «найпотужніші бойові дії» зосереджені в густонаселеній столиці, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Евакуація українців з Сирії

Нагадаємо, що 17 березня в ГУР повідомили про операцію з евакуації українок та їхніх дітей з Сирії. Там їх тримали в жахливих умовах.

До України повернули двох українських жінок та шестеро дітей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?