Українцям назвали причину зростання ціни на соняшникову олію
Категорія
Україна
Дата публікації

Українцям назвали причину зростання ціни на соняшникову олію

Українцям назвали причину зростання ціни на соняшникову олію
Джерело:  online.ua

Україна стала в 2020 році найбільшим експортером соняшникової олії в світі, а також найбільшим виробником цього продукту. Найчастіше олію українського виробництва купують такі країни, як Нідерланди, Індія і Китай.

Джерело: асоціація"Український клуб аграрного бізнесу".

"Основними країнами-імпортерами даного продукту є: Індія (31% українського експорту), Китай (20%) і Нідерланди (10%). На кожному з перерахованих ринків у 2020 році українські постачальники займали лідируючі позиції", – зазначається в повідомленні.

Так, в 2020 році Індія придбала 1,9 млн тонн олії українського виробництва, що становить 75% всього імпорту країни цього продукту, Китай – 1,2 млн тонн (це 59% імпорту), і Нідерланди – 600 тис.тонн (відповідно 87%).

Головними конкурентами-експортерами нашої країни є Росія, Аргентина і Болгарія.

Україна у 2020 році експортувала рекордну кількість соняшникової олії, поставивши на зовнішні ринки 6,9 млн тонн продукту на суму 5,3 млрд дол. Частка соняшникової олії склала 11% експортної виручки України у минулому році.

Зростання цін на соняшникову олію в Україні

Тим часом, як Україна активно експортує соняшникову олію, ціни на неї всередині країни зросли майже вдвічі. За інформацією Держстату, в липні 2021 року соняшникова олія в українських супермаркетах коштувала майже на 80% дорожче, ніж у липні минулого року.

Експерти вважають, що ціни на олію можуть дещо знизитися у вересні з початком збору врожаю соняшнику та зниженням цін на олії на світовому ринку.

Читайте також:

  • Уряд пояснив ідею щодо імпорту газу з РФ через незалежні компанії.

  • ЄС готується заблокувати експорт Pfizer до Британії через конфлікт навколо вакцин.

  • Рекордне подорожчання кави у світі: стали відомі причини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?