Україна вичерпала запас природних ресурсів на 2021 рік — що буде далі
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна вичерпала запас природних ресурсів на 2021 рік — що буде далі

Україна вичерпала запас природних ресурсів на 2021 рік — що буде далі
Джерело:  online.ua

За перші 7 місяців 2021 року українці використали більше ресурсів, ніж навколишнє середовище може відновити за рік. З 8 серпня Україна почала жити в борг у природи. На планеті день екологічного боргу настав ще 29 липня.

Джерело: Facebook глави Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого

Те, що Україна вже вичерпала природні ресурси в 2021 році, розрахували дослідники Global Footprint Network, які щорічно аналізують використання природних ресурсів в різних країнах і на планеті в цілому.

Україна вичерпала запас природних ресурсів на 2021 рік (фото - facebook.com/AndriyMalovany)

Керівник Держекоінспекції закликає українців і все людство змінити підхід до споживання ресурсів. Допомогти природі і зберегти екологію може кожен. Для цього потрібно знизити обсяги використовуваної енергії і води, зменшити генерування сміття, перейти на мінімалізм під час покупок. Мальований підкреслює, що це єдиний спосіб врятувати майбутнє.

"До речі, якщо щороку День екологічного боргу буде просуватися на 5 днів, то вже в 2050 році обсяг споживання ресурсів буде дорівнює обсягу їх відновлення. І поки в Україні динаміка позитивна - в минулому році ця дата припала на 24 липня - 2 тижні раніше. сподіваюся, що весь світ буде також вживати заходів, щоб пересунути день екологічного боргу і тоді гармонія з планетою буде досягнута! ", - резюмував чиновник.

День екологічного боргу

Люди сьогодні використовують природу в 1,6 рази швидше, ніж екосистема нашої планети може відновитися. Таке екологічне марнотратство призводить до зникнення лісів, ерозії грунту, втрати біологічного різноманіття і збільшення вмісту діоксиду вуглецю в атмосфері, щось веде до кліматичних змін з незворотними наслідками.

Глобальна перевитрата екологічного капіталу почалася ще на початку 1970-х років. Зараз сукупний екологічний борг дорівнює 18 земним рокам - саме стільки часу потрібно для повного відновлення нашої планети, щоб компенсувати збитки від надмірного використання природних ресурсів, якщо, звичайно ж, природними ресурсами не користуватимуться люди.

Тому експерти закликають мінімізувати і скорочувати шкідливу діяльність, яка губить природу, і жити в рамках "екологічного бюджету" нашої планети, інакше наслідки будуть катастрофічними.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?