Україна вимагає від Польщі та ЄС поновити аграрний імпорт та транзит
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна вимагає від Польщі та ЄС поновити аграрний імпорт та транзит

Україна вимагає від Польщі та ЄС поновити аграрний імпорт та транзит
Джерело:  online.ua

У п’ятницю, 28 квітня, МЗС України звернулося до посольства Польщі та представництва ЄС в Україні з проханням відновити експорт українських товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії.

Джерело: речник МЗС України Олег Ніколенко

Україна вимагає відновлення аграрного імпорту

МЗС України передало до посольства Польщі та представництва ЄС в Україні ноти щодо категоричної неприйнятності ситуації стосовно торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України.

Такі обмеження, якими б причинами вони не обґрунтовувалися, не відповідають Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС, — написав він.

За його словами, існують всі правові підстави для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії, а також продовження безперешкодного експорту до інших держав-членів ЄС та загалом безперешкодного транзиту усієї української продукції в інші країни як у межах, так і поза межами ЄС.

МЗС України закликало партнерів до пошуку збалансованого рішення на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію та в дусі солідарності, зазначив Ніколенко.

Лише так можна спільно успішно протидіяти російській повномасштабній агресивній війні проти України та вже зараз зміцнювати Єдиний ринок ЄС, учасником якого стане Україна, — додав речник МЗС.

Чому фермери країн ЄС протестували проти української агропродукції

Упродовж кількох місяців фермери країн ЄС протестували проти української агропродукції. Вони скаржилися, що дешеве українське зерно та інша продукція знижує ціни всередині країн, аграрії зазнають збитків, водночас склади переповненні українською продукцією.

Зрештою вже три східноєвропейські країни оголосили про призупинення експорту українського збіжжя. Водночас Європейська Комісія незадоволена такими односторонніми діями своїх членів та вважає їх неприйнятними.

Україна також зауважує, що партнери недотримують домовленостей і закликає до переговорів.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?