Україна висунула безкомпромісну вимогу НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна висунула безкомпромісну вимогу НАТО

Україна висунула безкомпромісну вимогу НАТО
Джерело:  online.ua

Офіційний Київ вимагає від членів НАТО стратегічної ясності щодо перспективи членства. З такою заявою виступила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Джерело: "Радіо Свобода"

Команда Зеленського вимагає від НАТО стратегічної ясності щодо членства

"Ми вимагаємо стратегічної ясності від НАТО (у питанні членства – ред.). Україна точно стане членом НАТО. І це вже не просто моє внутрішнє переконання. Ми достатньо важкий шлях пройшли, щоб підтвердити цю позицію в ході цьогорічного саміту НАТО. Ми вели розмову з абсолютно всіма столицями країн-членів НАТО. Це важкий діалог. Від Німеччини до Португалії, до Балтійських країн. І не завжди наші найбільші друзі проявлялися як справжні друзі, вже коли мова йде про конкретні речі", - наголосила українська політикиня.

За словами Ольги Стефанішиної, наразі питання членства України в НАТО "лежить у політичній площині". Окрім того, вона зізналася, що не бачить з боку керівництва Альянсу готовності відповісти на потенційну військову агресію РФ.

"Якщо чесно, я не відчуваю великої готовності до цього. Поки що я не бачу великої політичної рамки і великої готовності давати відсіч російській військовій агресії", – пояснила політикиня.

Ольга Стефанішина також звернула увагу на те, що Україна, навіть не будучи членом НАТО, має можливість застосувати 5 статтю Вашингтонського договору, яка стосується колективної оборони.

"Звичайно, це абсолютно реалістична і правдива теза, що ніхто за нас воювати не буде. Хоча Україна, не будучи членом НАТО, все ж таки є однією з найбільш боєздатних армій світу. І ми готові були би застосувати статтю 5, навіть не будучи членом НАТО", – підсумувала вона.

Вступ України в НАТО

З критичною оцінкою з цього приводу нещодавно виступили у Берліні. Кандидати в канцлери Німеччини Армін Лашет і Олаф Шольц не бачать перспективи членства України в НАТО і ЄС найближчим часом. Вони вважають, що потрібно бути чесними і реалістичними в цьому питанні, не надавати Києву порожніх обіцянок.

Утім, така можливість залишається теоретичною — українській стороні необхідно надалі реформувати державу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?