Україна змінила правила експорту зерна на вимогу Єврокомісії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна змінила правила експорту зерна на вимогу Єврокомісії

Україна змінила правила експорту зерна на вимогу Єврокомісії
Джерело:  online.ua

Уряд України схвалив нову процедуру експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці до окремих держав-членів ЄС. Культури мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Джерело: Мінагрополітики

Україна розробила рішення щодо експорту зерна

Про рішення уряду повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн виступу на засіданні аграрного комітету Європарламенту.

Він зазначив, що відтепер кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця, які йдуть в режимі експорту до Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики.

Після того, як Єврокомісія зняла обмеження щодо експорту українських культур, Україна протягом 72 годин напрацювала і представила до Європейської комісії план дій щодо контролю за експортом.

Згідно з нашим планом дій Україна буде контролювати і регулювати експорт наступним чином. Ми погоджуємо з Єврокомісією і з країнами імпортерами необхідний перелік і об’єм аграрної продукції з чотирьох культур, вони в свою чергу визначають чи готові приймати ці культури, коли і в яких об’ємах. Лише після цього ми видаємо дозволи нашим підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з приймаючими країнами.

В уряді вірять, що така схема роботи задовільнить усі сторони й Польща, Угорщина та Словаччина, які зараз виступають проти українського аграрного експорту, також доєднаються до цього плану.

Заборона на імпорт українаського зерна

15 вересня Єврокомісія не продовжувала дію заборони на імпорт зерна з України.

Польща, Угорщина і Словаччина ввели оддносторонні заборони до кінця 2023 року.

Україна у відповідь готує на ці три країни позов в арбітраж Світової організації торгівлі (СОТ) через зернове ембарго.

Після цього, за даними джерел в ЄС, Польща, Угорщина і Словаччина відмовилися брати участь у роботі платформи щодо українського зерна в Брюсселі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?