Україна зробила перший крок до відновлення експорту зерна — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна зробила перший крок до відновлення експорту зерна — Зеленський

Україна зробила перший крок до відновлення експорту зерна — Зеленський
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що перше цивільне судно пройшло новим українським гуманітарним коридором і наразі прямує до Босфорської протоки. 

Джерело: Twitter президента України

Що відомо про поступове відновлення Україною морських шляхів у Чорному морі 

Щойно Україна зробила важливий крок до відновлення свободи судноплавства в Чорному морі. Перше цивільне судно пройшло через новий український гуманітарний коридор, вийшовши з Одеського порту. Зараз воно прямує до Босфору, - зазначив Зеленський.

Глава держави зазначив, що Україна завчасно повідомила Міжнародну морську організацію про роботу коридору.

ІМО вкотре підтвердила суверенні права України на регулювання навігації та закликала Росію припинити погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій. Море має бути безпечним для всіх. Це принципово для України та наших партнерів. Свобода й безпека мореплавства - фундаментальні принципи міжнародних відносин, - зазначив президент.

 Зеленський про атаку Росії про українських портах

За словами президента, нічна атака армії РФ по українських портах є підступним ударом по безпеці цілої низки народів. До подібних злочинів не вдавалась жодна терористична організація у світі.

Глава держави нагадав, що сьогодні росіяни вдарили по портовій інфраструктурі України, яка задіяна у гарантуванні не лише нашої безпеки, а й світової продовольчої безпеки. Країна-агресор за місяць після виходу із "зернової угоди" здійснила вже сім масованих атак.

За словами Зеленського, подібні атаки окупантів - це удари по світових продовольчих цінах та соціальній і політичній стабільності в Африці та Азії.

Базові речі, які дають кожному суспільству нормальне життя - це їжа на столах у сімей. Жоден інший терорист у світі, окрім Росії, ще ніколи так відверто і навмисно не бив по безпеці відразу стількох народів. Треба на це реагувати. Усім! Треба цьому протидіяти - активно, спільними зусиллями, - підкреслив глава держави.

 Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?