Українська делегація звинуватила Росію у зриві зустрічі ТКГ
Категорія
Україна
Дата публікації

Українська делегація звинуватила Росію у зриві зустрічі ТКГ

Українська делегація звинуватила Росію у зриві зустрічі ТКГ
Джерело:  online.ua

Російська сторона фактично зірвала засідання одного з підрозділів Тристоронньої контактної групи на тлі справжньої гуманітарної катастрофи з коронавірусом в ОРДЛО, заявили в українській делегації.

Джерело: представник делегації Сергій Гармаш у Facebook

За його словами, російський режим ігнорує безліч питань на різних рівнях та не відповідає на запити української сторони. Також у роботі ТКГ можна спостерігати різні інші спроби саботувати переговорний процес.

“Новина з гуманітарної робочої групи. Її роботу знову зірвала своєю появою терористка Майя Пирогова. Це не можна назвати інакше, ніж навмисний зрив Росією переговорів в гуманітарному треку на тлі закриття КПВВ на Донбасі та гуманітарної катастрофи, викликаної, спровокованої Москвою, спалахом смертності від коронавірусу”, - стверджує дипломат і журналіст.

Водночас із цим він звернув увагу на затягування російською стороною процесу врегулювання в цілому. Кремлівські дипломати фактично не співпрацюють у цьому напрямку та ігнорують всі потреби врегулювання.

Наприклад, близько року тому сторони зобов’язалися письмово розробити пропозиції до спільного плану заходів на підґрунті мінських домовленостей. Київ надав відповідні документи, а росіяни лише послалися на ті, що нібито розробили окупаційні адміністрації в ОРДЛО. Утім, це нівелює статус ТКГ, яка є тристоронньою - це Україна, Росія, та ОБСЄ як посередник. Так званих “Донецька” та “Луганська” в переговорному форматі немає.

“Тоді, щоб розблокувати процес, ми вирішили хоча б з'ясувати, що розуміють в Москві під “мінськими угодами”, відповідно до яких повинен бути напрацьований План дій… Відтак ми сьогодні, на робочій групі ТКГ з політичних питань, безрезультатно намагалися отримати від Росії відповідь на питання, що вона має на увазі під терміном “Мінські угоди”. За три години, відповіді так і не отримали”, - наголосив Гармаш.

Він уточнив, що українська сторона визнає чинними три документи з мінського формату, а також доповнення з самітів “нормандської четвірки”. Утім, йому нібито зрозуміло, чому РФ ігнорує на 8-му році переговорів відповідні питання.

“А все через те, що в першому й головному мінському документі - протоколі від вересня 2014 року, є “двостороннє припинення вогню”, але немає ОРДЛО. Тобто, “двостороннє” - значить між Україною і Росією. Москві дуже хочеться забути цей документ. Звідси весь цей цирк з відсутністю відповідей на, здавалося б, елементарні питання”, - уточнив журналіст.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?